Actualitat / Notícies

Una jornada a Girona dóna a conèixer el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses

Avui 31 de maig, la Fundació SER.GI serà present a la jornada “Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida”, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Administracions Públiques, conjuntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
L’objectiu de la jornada, que se celebrarà a Girona, és reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques formades per persones de religions diferents en l’àmbit de la diversitat religiosa del programa Voluntariat per la llengua (VxL). A la jornada també es presentarà el tercer document elaborat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de Catalunya “L’hospitalitat com a deure i actitud espiritual”.

El Voluntariat per la llengua de la diversitat religiosa és una eina per a la pràctica de la conversa en català i implica un intercanvi i acostament cultural que afavoreix la cohesió social. És en aquest sentit que a la jornada es tractaran les experiències de les parelles lingüístiques interreligioses que s’han dut a terme a Lloret de Mar, Salt i Olot  i que, a banda d’una bona pràctica d’acollida lingüística, han esdevingut també un instrument vàlid de gestió de la diversitat religiosa.

La jornada s’adreça a professionals vinculats a l’atenció de persones d’origen divers; professionals de serveis lingüístics; personal investigador en matèria d’afers religiosos i membres del teixit associatiu religiós i personal de la demarcació de Girona del CPNL vinculat al programa Voluntariat per la llengua. A Catalunya, actualment, hi ha residents de 177 nacionalitats diferents, que parlen 270 llengües i que practiquen 13 religions.
Voluntariat per la llengua
El Voluntariat per la llengua és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, que té per objectiu la pràctica del català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla el català amb fluïdesa, i un aprenent, que té coneixements bàsics de català i vol practicar-lo o llançar-se a parlar-lo.
El VxL es va posar en marxa el 2003 i, fins al 2015, ha format 101.906 parelles lingüístiques, 10.022 de les quals s’han creat durant el 2015. A partir de 2009 el programa va incorporar un enfocament sectorial i es van crear parelles lingüístiques en els àmbits de justícia, salut, esport, empresa, món educatiu i cultural o, més recentment, diversitat funcional. A partir de 2014, es va estendre també a l’àmbit de la diversitat religiosa amb un programa pilot a la demarcació de Girona.
Voluntariat per la Llengua és un programa reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç de l’aprenentatge d’una llengua de la Unió Europea. El projecte s’ha estès a altres territoris de parla catalana ⎻País Valencià, Andorra, Perpinyà i Illes Balears ⎻ i s’ha pres com a model per a la promoció d’altres llengües  ⎻Val d’Aran (occità aranès), Bolzano (alemany i italià) i Flandes (neerlandès).

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…