Actualitat / Notícies

Comunicat contra la possible despenalització de la mutilació genital femenina al parlament de Gàmbia

Des de Fundació SERGI treballem en diversos projectes per la igualtat de gènere i en contra d’un sistema patriarcal que obstaculitzi aquest objectiu. Aquesta línia de treball és un eix que vertebra la nostra intervenció social.

A Girona, Lloret de Mar, Figueres, Sant Pere Pescador i altres municipis de l’Alt Empordà diverses tècniques de la Fundació acompanyem dones, algunes d’elles de procedència gambiana, que es veuen travessades per una pràctica brutal en contra de la seva integritat: la mutilació genital femenina.

Aquesta pràctica, segons UNICEF, engloba tots els procediments que tenen per objectiu l’extirpació total o parcial dels genitals externs de les dones o altres lesions en els òrgans genitals femenins amb finalitats no mèdiques. Aquesta mutilació és una violació dels drets fonamentals de les nenes i les dones, entre els quals, destaquen el dret a la salut, a la seguretat i a pròpia la dignitat. L’ablació genital és una pràctica que viola els principis d’igualtat i no discriminació per raons de gènere.

En aquest sentit, des de la Comissió feminista i des dels projectes que treballem pels drets de les dones i la igualtat de gènere a la Fundació, volem reivindicar que les dones estem cansades de veure com els homes legislen sobre els nostres cossos per obtenir més poder sobre nosaltres. Tal com diu l’activista Fatou Baldeh: “veure i escoltar els homes, debatre fins a quin punt s’han de mutilar els cossos de les dones i les nenes, és realment trist.

Així mateix, volem cridar ben fort que la mutilació genital femenina no és un valor cultural de cap país ni de cap poble ni de cap religió, sinó que és una pràctica aberrant de la cultura patriarcal que ha de finalitzar.

Per tot això, volem solidaritzar-nos amb les dones de Gàmbia, i de la resta de països on encara es practica la mutilació genital femenina, sumar-nos a les supervivents i a les activistes feministes contra aquesta pràctica i cridar ben fort que els nostres cossos són nostres. Prou violència patriarcal!

Foto: fragment vídeo de Journeyman Pictures

Comunicat contra la possible despenalització de la mutilació genital femenina al parlament de Gàmbia

Notícies relacionades:

EL PUNT AVUI – 8/4/2024
Pas enrere per a les dones de Gàmbia

TV3-3CAT – 14/4/2024
Gàmbia valora despenalitzar la mutilació genital femenina

TV3-3CAT – 19/3/2024
La mutilació genital femenina, a un pas de tornar a ser legal a Gàmbia

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…