Una jornada a Girona dóna a conèixer el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses

Avui 31 de maig, la Fundació SER.GI serà present a la jornada “Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida”, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Administracions Públiques, conjuntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
L’objectiu de la jornada, que se celebrarà a Girona, és reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques formades per persones de religions diferents en l’àmbit de la diversitat religiosa del programa Voluntariat per la llengua (VxL). A la jornada també es presentarà el tercer document elaborat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de Catalunya “L’hospitalitat com a deure i actitud espiritual”.

El Voluntariat per la llengua de la diversitat religiosa és una eina per a la pràctica de la conversa en català i implica un intercanvi i acostament cultural que afavoreix la cohesió social. És en aquest sentit que a la jornada es tractaran les experiències de les parelles lingüístiques interreligioses que s’han dut a terme a Lloret de Mar, Salt i Olot  i que, a banda d’una bona pràctica d’acollida lingüística, han esdevingut també un instrument vàlid de gestió de la diversitat religiosa.

La jornada s’adreça a professionals vinculats a l’atenció de persones d’origen divers; professionals de serveis lingüístics; personal investigador en matèria d’afers religiosos i membres del teixit associatiu religiós i personal de la demarcació de Girona del CPNL vinculat al programa Voluntariat per la llengua. A Catalunya, actualment, hi ha residents de 177 nacionalitats diferents, que parlen 270 llengües i que practiquen 13 religions.
Voluntariat per la llengua
El Voluntariat per la llengua és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, que té per objectiu la pràctica del català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla el català amb fluïdesa, i un aprenent, que té coneixements bàsics de català i vol practicar-lo o llançar-se a parlar-lo.
El VxL es va posar en marxa el 2003 i, fins al 2015, ha format 101.906 parelles lingüístiques, 10.022 de les quals s’han creat durant el 2015. A partir de 2009 el programa va incorporar un enfocament sectorial i es van crear parelles lingüístiques en els àmbits de justícia, salut, esport, empresa, món educatiu i cultural o, més recentment, diversitat funcional. A partir de 2014, es va estendre també a l’àmbit de la diversitat religiosa amb un programa pilot a la demarcació de Girona.
Voluntariat per la Llengua és un programa reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç de l’aprenentatge d’una llengua de la Unió Europea. El projecte s’ha estès a altres territoris de parla catalana ⎻País Valencià, Andorra, Perpinyà i Illes Balears ⎻ i s’ha pres com a model per a la promoció d’altres llengües  ⎻Val d’Aran (occità aranès), Bolzano (alemany i italià) i Flandes (neerlandès).
Educació

Lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt

La Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació SER.GI fan el lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt. Un total de 43 alumnes de Salt han estat becats durant el darrer curs escolar. El projecte Beques escolars, iniciat l’any 2002, té com a objectiu oferir beques a estudiants en risc o situació d’exclusió social a través d’entitats socials de referència, per tal de prevenir el fracàs escolar. Des del 2016 es dona continuïtat a aquests alumnes en els seus estudis universitaris des del programa Beques universitàries. El projecte està liderat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i a Salt el gestiona la Fundació SER.GI

Mecenatge

Primera Caminada Canina solidària

El passat dissabte 8 de juny es va realitzar la primera CAMINADA CANINA SOLIDÀRIA, per col·laborar amb els projectes socials de la Fundació SER.GI.  La trobada es va fer a la vall de Sant Daniel, concretament es va pujar fins al castell de Sant Miquel. Durant la caminada es van explicar trucs i consells professionals […]

Habitatge social

Projecte Dones supervivents a TVGirona

TVGirona s’ha interessat pel projecte Dones Supervivents d’habitatge social i ha vingut a un dels pisos gestionats per la fundació SER.GI. El vídeo, que s’ha emès als informatius de TVGirona del dijous 6 de juny, inclou el testimoni d’una usuària i les explicacions d’en Marc Puntunet, el tècnic responsable de la Fundació SERGI que ha […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats