Actualitat / Notícies

2n Fòrum Inclusió Social i Ciutadania: construint respostes

Reflexió i debat entorn la fragmentació social i la política pública

Dimecres 13 de juny de 2012

Després d’analitzar l’any passat el context social i polític en relació a la tasca dels professionals del camp social, educatiu, de la salut i de la economia enguany posem èmfasi en el desmantellament d’allò públic i en la fragmentació d’allò social, i en com des de la tasca professional s’hi pot donar resposta.

L’objectiu del fòrum és crear un espai de trobada, discussió, reflexió i intercanvi entre professionals i entitats del camp social, educatiu, sanitari, econòmic… en relació a la situació actual i a les reinvencions que fan falta per continuar treballant per un món millor.

PROGRAMA:

9 h Acollida

9.30 -11 h

– Presentació fòrum i breu explicació accions continuïtat

– Diàleg inaugural: Què ens hi juguem, amb la crisi? a càrrec d’Esther Vivas, membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la UPF, i Xavier Bonal, professor de Sociologia de la UAB i ex-adjunt al Síndic per a la Defensa dels Drets dels Infants.

Modera: Manel Mesquita, periodista i editor d’eldimoni.com

11 – 11.30 h cafè

11.30 – 13.30 h

Distribució en grups de treball

Grup 1: El sentit de lo públic. Reflexió sobre el que hauria de ser

Amb l’actual retallada econòmica a les polítiques socials i a les subvencions per a projectes socials i educatius, constatem que el paper de l’estat en la redistribució de la riquesa i, sobretot, com a garant d’un drets socials s’ha vist reduït. Això ens situa amb la necessitat de preguntar-nos si més que parlar d’un estat del benestar cal parlar de la societat del benestar, en què la possibilitat d’exercir els drets dependrà de la voluntat ètica de la ciutadania.

Hem d’acceptar aquest posicionament? Quins són els drets que estan en perill?

Grup 2: Com reestructurar la dinamització social: noves formes d’organització

En una situació crítica com l’actual on està en perill l’estat de dret que tan ens havia costat aconseguir, sembla que hi ha una desmotivació general i fragmentació dels principals moviments socials que tampoc ajuda a fer front a la realitat social, política i professional en la que ens trobem.

Què és allò que realment ens remou el s. XXI? Què han de tenir en compte els moviments socials per canviar la situació i acabar amb la desorientació i la paràlisi social? Quins han de ser els circuits? Quin paper hi juguen les lògiques virtuals? I les velles i noves organitzacions, quines debilitats i fortaleses tenen? I els lideratges tous i forts? Com podem integrar la innovació, creativitat, treball en equip, participació comunitària i cívica? Cal partir d’un marc teòric, ideologia i estratègia comuns, tan a nivell social com professional, per aconseguir una consciència col·lectiva que ens permeti més coherència per a l’acció.

Grup 3: La intervenció professional.

El sector de professionals que treballen amb persones està abocat a tenir cada vegada menys temps per fer més feina. Mentre augmenta la quantitat de casos a atendre, disminueix la dedicació que es pot fer a les persones i a les famílies.. No obstant, la responsabilitat i voluntat de transformació de la situació actual és més necessària que mai. Calen projectes amb cara i ulls que siguin realment útils i parteixin d’una fonamentació teòrica i un posicionament ètic clars a la vegada que prou ben estructurats per a què s’enriqueixin de la pràctica quotidiana per respondre a les necessitats del moment de forma àgil.

Què podem fer des del nostre àmbit professional davant la situació actual? Quin paper juguen el compromís personal i la ètica professional per aconseguir els canvis socials necessaris per sortir de la crisi? Cal trencar amb la relació tradicional entre el professional i l’usuari per generar noves formes d’interacció? La importància de professionals i entitats en xarxa.

13.30 – 15 h dinar

15 – 16.30

Taula rodona de cloenda i posta en comú

­

CONSELL ASSESSOR:

Aquest Fòrum ha comptat amb la col·laboració de les següents persones que han participat en el disseny de la metodologia i els continguts:

Aureli Álvarez (CCOO), Josep Anguera (Departament d’economia de la UdG), Narcís Badosa (Ajuntament de Girona), Josep Manel Barbero (Facultat Educació i Psicologia UdG), Xavier Besalú (GRAMC; Facultat Educació i Psicologia UdG), Pere Cortada (Direcció General per a la Immigració), Dori Espeso (CSMIJ Santa Caterina), Judit Font (Grau de Treball Social UdG), Anna Nouguet (Fundació OSCOBE), Sebas Parra, Montse Pasquina (Coordinadora del PIAM de l’Ajuntament de Salt), Bru Pellissa (Fundació SER.GI), Lluís Puigdemont (Càrites Diocesana), Albert Quintana (Fundació SER.GI), María Sales (Fundació SER.GI), Marta Serra, Moustafa S’haimi, Núria Terés (Ajuntament de Girona).

DESTINATARIS:

Professionals camp social, educatiu, sanitari, comunitari, responsables polítics i tècnics d’immigració, tècnics entitats inserció laboral, economia social, mediadors, representants de sindicats, membres de noves plataformes (indignats, hipoteques, …).

PREU: 20 euros, amb dinar inclòs.

LLOC: Centre Cívic Ter (C/ Can Sunyer, 46)

Com accedir-hi? clicka aquí

INSCRIPCIONS:

Recordeu que les places són limitades i que la inscripció es formalitza al moment de fer l’ingrés.

Data límit d’inscripció: dilluns 4 de juny

Cal fer un ingrés especificant el nom i el cognom de l’alumne i el codi del seminari FA113, a nom de la Fundació SER.GI, al número de compte: 2100.3701.11.2500001112 de “La Caixa”.

Un cop fet l’ingrès cal enviar el comprovant del banc  al correu electrònic (administracio@fundaciosergi.org) o al fax: 972 21 37 17

Col·laboradors:

El Dimoni [eldimoni.com]

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…