Actualitat / Notícies

Repensem l’escola 2024: Ecofeminisme i educació

Us convidem a participar a una nova edició de la jornada educativa REPENSEM L’ESCOLA d’aquest curs 2024. És una jornada de debat i experiències per a la pràctica docent que cada any promovem des del Moviment de Renovació Pedagògica de Girona, on hi participem des de Fundació SERGI. Aquest any parlarem d’ecofeminisme i educació.

Els darrers anys emergeixen amb força els valors del feminisme i l’ecologisme. L’ecofeminisme és un moviment social que recollint aquesta voluntat transformadora, pretén aconseguir un món més sostenible i just.

Des de la perspectiva de l’educació cal posar la vida al centre de l’escola, per impulsar programes que fomentin l’esperit crític amb el món que ens envolta, teixir xarxes i comunitats amb l’entorn escolar i revalorar les cures.

Per fer front a l’emergència climàtica, és urgent que l’escola esdevingui un espai per experimentar col·lectivament alternatives més justes i sostenibles; un espai on els infants i joves construeixin “horitzons de desig compatibles amb les condicions materials”.

Programa:

09.30 h: Acollida i acreditacions
09.45 h: Benvinguda i presentació jornada
10.00 h: Intervenció inicial amb Yayo Herrero (online)
Antropòloga, enginyera tècnica, educadora social, professora, investigadora i una de les principals activistes ecofeministes d’Europa!

10.30 h: Taula rodona
Tema principal: Els professionals educadors i educadores, com ens hem de preparar i formar, per abordar aquestes temàtiques?

  • Zenda Boix, moderadora
  • Oriol Guinart, Eduglobal
  • Eulàlia Serrano, EcoFemiSTEM
  • Inma Rivera, EcoFemiSTEM
  • Sandra Sotelo, justícia climàtica Oxfam

11.30 h Pausa esmorzar

12.00 h Tallers pràctics A escollir-ne 1.
Experiències i propostes per introduir a les aules i a activitats eductives l’Ecofeminisme

  1. Experiència a l’aula de pensament crític (Nerea Huertas. Mestra de l’Escola Torres Jonama de Palafrugell).
  2. Educar en el conflicte (Marina Caireta, formadora i investigadora de l’Escola de Cultura de Pau).
  3. Ecofeminismes en moviment (Sandra Sotelo Reyes, ballarina i assessora en justícia de gènere i resiliència climàtica a Intermón Oxfam. Liderant el projecte “Courageous Conversations on Climate Change”).
  4. Com van d’Ecofeminisme les nostres activitats? (Grup de Treball EcoFemiSTEAM).

13:00 h: Conclusions i tancament

Dissabte 24 de febrer 2024.
Escola Marta Mata de Girona.
De 9.30 a 13.30 h

La inscripció és oberta i gratuïta, però per tal de fer front a les despeses de la jornada, es demanarà col·laboració a través d’una taquilla inversa!!

Moltes gràcies!

>> Cartell en pdf

Notícies relacionades

Repensem l'escola 2024
Educació

Eco feminisme i educació per repensar el present i el futur

El passat dissabte dia 24 de febrer va tenir lloc el 9è Repensem l’Escola dedicat a l’ECOFEMINISME i EDUCACIÓ, organitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de Girona amb el suport de la Fundació SERGI. La…

Joves en primera persona
Educació

Joves en primera persona

Aquest any hem iniciat una col·laboració amb Nova Ràdio Lloret, on joves a qui acompanyem es converteixen en protagonistes d’un programa radiofònic. Són joves entre 13 i 25 anys que participen dels projectes Tarda Jove…

Espai famílies 0-3
Educació

Millorant l’Espai Famílies de Lloret

El projecte Espai Famílies 0-3 anys és un servei que funciona des de fa ja tres cursos escolars a Lloret de Mar.Aquest curs 2023-2024 s’han canviat dos aspectes que han resultat significatius per la seva…