Actualitat / Notícies

Només s'esponja i diversifica els barris pobres, però mai els rics

L’antropòleg Manuel Delgado es va mostrar crític amb les polítiques urbanístiques sobre l’espai públic en una conferència organitzada ahir per la Fundació SER.GI

L’antropòleg Manuel Delgado es va encarregar de desmuntar els aspectes que s’amaguen darrera les noves polítiques de l’espai públic. Va analitzar la relació de les persones amb els espais que comparteixen a les ciutats, a la conferència “L’espai públic, espai de tots?” que va tenir lloc ahir dijous al Pati de la Diputació de Girona.

Delgado va qüestionar el llenguatge que s’utilitza, ja que no entén per què cal parlar d’espai públic quan sempre s’havia parlat de carrer. Creu que el “discurs oficial vol representar en l’espai públic un marc igualitari i de convivència idíl·lic i aliè a les injustícies reals”, per això “es pretén esborrar totes les coses que fan lleig del carrer, incloses les persones no desitjables”. No entendria perquè sinó, es vol prohibir la prostitució, però només si s’exerceix al carrer. Per Delgado això només té sentit dins una política de maquillatge i d’ocultació dels problemes socials.

També es va mostrar crític amb les ordenances que volen regular l’ús del vel islàmic, quan va afirmar que “en una societat fanàtica t’obliguen a posar-te el burca, i en una democràtica a treure-te’l”. El professor de la Universitat de Barcelona creu que aquestes mesures només pretenen intervenir en el mateix àmbit que les polítiques d’espai públic, és a dir en la imatge i les aparences d’allò que es considera adequat. “El problema de voler generar espais públic de qualitat, és què passa amb les persones que no estan a l’alçada d’aquesta suposada qualitat”, va concloure.

El conferenciant va postular que l’única alternativa és l’acció política però amb capacitat transformadora, i no d’ocultació. “Només s’esponja i diversifica els barris pobres, però mai els rics”, va dir, mostrant-se crític amb les intervencions urbanístiques d’esponjament, que s’han practicat en determinats barris de Barcelona i que també s’apunten a Salt, ja que enlloc de resoldre una suposada problemàtica el que pretenen és dissoldre-la i escampar-la.

Manuel Delgado

Manuel Delgado Ruiz (Barcelona, 1956) és antropòleg i professor de la Universitat de Barcelona (UB). També és llicenciat en Història de l’art i doctor en Antropologia pel mateix centre. Des de fa alguns anys la seva tasca acadèmica i professional s’ha centrat en l’anàlisi de l’espai públic des d’un punt de vista antropològic. Autor del llibre ‘La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del modelo Barcelona’ (Catarata), Delgado va ser molt crític amb el Fòrum de les Cultures de 2004 i és crític encara amb el model urbanístic que s’ha imposat a la ciutat.

Article d’opinió de Manuel Delgado publicat el passat dilluns 7 de gener al Diari de Girona

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…