A Girona es posa en marxa la Comunalitat del Güell, un projecte per reforçar els béns comuns i per crear-ne de nous. Una oportunitat per l’empoderament de les persones i entitats del sector oest de la ciutat i per impulsar l’economia local. La Fundació SER.GI formem part del grup activador juntament amb altres entitats i col·lectius dels barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla.
És una proposta que s’emmarca dins la Xarxa de Comunalitats Urbanes que la Direcció General d’Economia Social i Tercer Sector, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya ha impulsat oferint una convocatòria arreu de Catalunya. El terme “comunalitat” fa referència a la creació de projectes d’ajuda mútua i d’economia social i solidària a ciutats catalanes que resolguin una necessitat de l’entorn més pròxim. En total, 22 ciutats i barris s’hi han acollit i en aquests mesos estan impulsant iniciatives en forma de comunalitat amb un important suport econòmic, sostingut d’entrada durant dos anys. Una d’elles és molt a prop, a Salt. Una comunalitat germana que comença el seu camí de la mà de l’Ateneu Popular de la Coma Cros, l’ajuntament de la vila i entitats saltenques.
A Girona, doncs, es posa en marxa la Comunalitat del Güell, un projecte per reforçar els béns comuns i per crear-ne de nous atenent a un impuls de l’economia social i local i promovent, al seu torn, la cobertura de les necessitats de les persones que l’habiten i, per tant, una millora de la qualitat de vida del conjunt de la comunalitat.
És doncs una oportunitat pel sector oest de la ciutat de Girona, per posar en valor el sentiment d’identitat d’aquest territori i per impulsar l’economia local. Un treball col·laboratiu que s’estructura a partir d’un comitè activador format per la Mancomunitat Santa Eugènia, l’Associació de veïns i veïnes de Santa Eugènia, l’associació Asocolgi, la cooperativa Som Habitat i la Fundació SER.Gi. Paral·lelament, s’està creant una oficina tècnica que doni suport i resposta tècnica i administrativa als projectes que en resultin i una Assemblea de la Comunalitat, màxim òrgan de representació i decisió per a totes les entitats i persones que hi vulguin participar, i que farà la seva primera trobada aquest divendres 8 de juliol.
En seguirem parlant.
Més informació:
Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.
El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.
twitter | instagram | web (pendent)
SOCIAL.CAT
Les Comunalitats Urbanes, una oportunitat per l’impuls d’una economia arrelada a les persones.
https://www.social.cat/opinio/16997/les-comunalitats-urbanes-una-oportunitat-per-limpuls-duna-economia-arrelada-a-les-persones
El passat 2 d’agost, Lluís Puigdemont, director de la Fundació va ser entrevistat al plató de Televisió de Girona per explicar la feina feta durant el 2021 i recollida a la darrera memòria. Podeu veure l’entrevista sencera al segïuent enllaç: http://tvgirona.alacarta.cat/lentrevista/capitol/l-entrevista-_-lluis-puigdemont-_-02-08-2022 Comparteix: Twitter Facebook Email WhatsApp
L’escletxa digital, la salut emocional, la manca d’oportunitats per a molts joves, la fragilitat econòmica de les famílies i la falta d’habitatge social, són les principals causes d’exclusió social que es constaten en el desenvolupament dels projectes i accions de l’entitat al territori gironí. L’any 2021 va continuar essent un segon any gens convencional. La […]
Avui, a Girona no podem donar accés a un habitatge a totes les persones que atenem i, en canvi, als barris de la ciutat hi ha molts habitatges, alguns de particulars, que es troben buits i en desús. I si els re-habitem i els omplim de vida? Des de la Fundació SER.GI estem preparant el […]