No a la guerra! No als discursos d'odi, treballem per la convivència

Convivència social. No a la guerra, no als discursos d’odi

4 de març de 2022

Reflexions al voltant de les conseqüències en la convivència social i comunitària en els nostres municipis, arran de la guerra Rússia – Ucraïna.

Com a Fundació i des de l’Àrea de Participació i Ciutadania, que gestionem programes de convivència comunitària, volem reflexionar sobre un tema que ens preocupa. Als municipis catalans i a molts dels territoris on tenim implementats projectes, hi conviuen moltes ciutadanes i ciutadans russos i ucraïnesos. És evident que ells i elles, d’una manera o altra, estan patint de primera mà les conseqüències d’aquesta “irracional” acció bèl·lica.

Moltes vegades, sense voler, identifiquem les motivacions ideològiques i geopolítiques, econòmiques, d’uns líders que impulsen una guerra amb la ideologia de les persones que pertanyen a aquells països.

Partim de la consigna que en una guerra totes les persones som víctimes; que la guerra trenca vides, però també tendeix a separar i aniquilar, no només la pau en els territoris on es produeixen els combats, sinó en qualsevol comunitat on convisquin persones dels “bàndols” (per dir-ho d’alguna manera) involucrats en la guerra.

No parlem dels motius geopolítics, econòmics, internacionals, sinó de la dicotomia, la separació social que es comença a crear en l’imaginari col·lectiu. I en aquest sentit, hem de llançar el missatge que, en una guerra, totes les persones, siguem d’on siguem, tenim estatus de víctimes.

Parlem de la nostra corresponsabilitat d’ajudar-nos humanitàriament entre totes com a canalització i expressió rotunda del “no a la guerra”. Rebuig frontal a la guerra en origen, però compte amb els discursos i missatges que fem en les nostres comunitats, famílies, grups d’amics i carrers dels nostres municipis.

La ciutadania no decidim l’inici ni la finalització d’una guerra, i cal reflexionar en la dita “divideix i venceràs” que moltes vegades fan servir alguns líders. No ho aconseguiran, hem de conscienciar-nos que les persones, unides som més fortes, individual i col·lectivament.

Treballem per la convivència, treballem per la Pau.

#NOalaGuerra #NOdiscursOdi


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Localització i contacte Avís legal | Política de privacitat i cookies