Actualitat / Notícies

Convivència social. No a la guerra, no als discursos d’odi

Reflexions al voltant de les conseqüències en la convivència social i comunitària en els nostres municipis, arran de la guerra Rússia – Ucraïna.

Com a Fundació i des de l’Àrea de Participació i Ciutadania, que gestionem programes de convivència comunitària, volem reflexionar sobre un tema que ens preocupa. Als municipis catalans i a molts dels territoris on tenim implementats projectes, hi conviuen moltes ciutadanes i ciutadans russos i ucraïnesos. És evident que ells i elles, d’una manera o altra, estan patint de primera mà les conseqüències d’aquesta “irracional” acció bèl·lica.

Moltes vegades, sense voler, identifiquem les motivacions ideològiques i geopolítiques, econòmiques, d’uns líders que impulsen una guerra amb la ideologia de les persones que pertanyen a aquells països.

Partim de la consigna que en una guerra totes les persones som víctimes; que la guerra trenca vides, però també tendeix a separar i aniquilar, no només la pau en els territoris on es produeixen els combats, sinó en qualsevol comunitat on convisquin persones dels “bàndols” (per dir-ho d’alguna manera) involucrats en la guerra.

No parlem dels motius geopolítics, econòmics, internacionals, sinó de la dicotomia, la separació social que es comença a crear en l’imaginari col·lectiu. I en aquest sentit, hem de llançar el missatge que, en una guerra, totes les persones, siguem d’on siguem, tenim estatus de víctimes.

Parlem de la nostra corresponsabilitat d’ajudar-nos humanitàriament entre totes com a canalització i expressió rotunda del “no a la guerra”. Rebuig frontal a la guerra en origen, però compte amb els discursos i missatges que fem en les nostres comunitats, famílies, grups d’amics i carrers dels nostres municipis.

La ciutadania no decidim l’inici ni la finalització d’una guerra, i cal reflexionar en la dita “divideix i venceràs” que moltes vegades fan servir alguns líders. No ho aconseguiran, hem de conscienciar-nos que les persones, unides som més fortes, individual i col·lectivament.

Treballem per la convivència, treballem per la Pau.

#NOalaGuerra #NOdiscursOdi

Notícies relacionades

Fundació

Presentem la Memòria 2022

L’entitat ha atès a 17.992 persones, impulsat 33 projectes socials repartits en 52 poblacions de les comarques gironines, i ha fet seguiment de 795 habitatges que acullen persones i famílies en risc d’exclusió. L’acció i…

Dia Mundial del refugiat LLoret 2023
Participació i Ciutadania

Acte per les persones refugiades a Lloret

Lloret de Mar s’ha sumat el passat dimarts 20 de juny al dia mundial de les persones refugiades. Amb una ‘performance’ a la platja en què diferents persones es posaven a la pell del que…

Participació i Ciutadania

Xerrada a l’Institut de la Jonquera

El dimarts 7 de març vam entrar les aules de 2n d’ESO de l’Institut de La Jonquera. Des del mateix institut ens van fer la demanda per si podíem explicar la nostra tasca al territori…