Actualitat / Notícies

Iniciem una campanya de captació de pisos a Figueres per destinar-los a dones supervivents a la violència masclista

Aquest mes de febrer impulsem la campanya “Tens un pis buit? Obre la porta al lloguer social” a Figueres i poblacions properes. La campanya pretén aconseguir habitatges buits per destinar-los a lloguer social. En concret es necessiten dos habitatges, o més, on viuran dones de la comarca que han patit violència masclista i necessiten refer les seves vides.

Aquest any 2021 la Fundació SER.GI hem acompanyat a 9 dones supervivents a la violència masclista que, després del seu pas pels dispositius d’acollida i suport, poder disposar d’un habitatge i d’un acompanyament els està permetent refer i emprendre un nou projecte de vida amb els seus fills i filles. 5 habitatges són a la ciutat de Girona, 2 a Salt i 2 a Figueres.

La campanya, que s’allargarà tot el mes de febrer de manera activa, però que resta oberta permanentment, fa una crida als propietaris particulars que disposin d’algun pis buit a Figueres o a poblacions properes, a posar-lo a lloguer social de manera temporal. El preu del lloguer serà acordat segons possibilitats i a canvi, la persona propietària obtindrà certs avantatges i descomptes i contribuirà a fer que dones que han patit violència masclista puguin refer les seves vides.

Amb la voluntat de fer visible, sensibilitzar i denunciar la problemàtica de les violències masclistes i incentivar als propietaris amb habitatges buits de la zona, es realitzarà una enganxada de cartells pel territori i alguna acció a les xarxes socials. La campanya compta amb la col·laboració de la Fundació Alchimia Solidària, que el passat 2021 va concedir a SERGI un dels premis d’ajuda que atorga anualment a projectes socials del territori i en aquest cas va ser pel projecte “Habitatge per a dones supervivents”.

La violència contra les dones és una violació dels drets humans i constitueix un dels principals obstacles per aconseguir una societat igualitària i plenament democràtica.


Què s’ofereix al propietari?

Les persones propietàries d’algun habitatge que participin en el programa de lloguer social, han de cedir-lo per cinc anys com a mínim, i a canvi, obtindran els següents avantatges:

 • Cobrament de lloguer mensual garantit
 • Retorn de l’habitatge en el mateix estat de conservació
 • Assegurança gratuïta durant tota la vigència del contracte
 • Gestió administrativa gratuïta
 • Tràmits per sol·licitar el Certificat Eficiència energètica / Cèdula habitabilitat
 • Bonificació del 95% IBI
 • Seguiment periòdic al domicili

Algunes dades

 • Des de gener fins a octubre del 2021 s’han produït 12 feminicidis (homicidis per masclisme) a Catalunya, 1 d’ells a les Comarques Gironines.
 • Durant el primer semestre del 2021, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de les comarques gironines van atendre a causa de la violència masclista, a 938 dones (majoritàriament d’entre 30 a 45 anys). Un 22,3% respecte a tot Catalunya.
 • De gener a octubre de l’any 2021, els Serveis d’acolliment i recuperació (SAR) de les famílies en situació de violència masclista de les comarques gironines han atès 96 dones i 116 filles i fills.
 • De gener a setembre de 2021 a les comarques gironines es van realitzar 1.375 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i familiar.

Dades extretes de l’Informe “Violències masclistes 2021” de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de la Generalitat de Catalunya

 • La Fundació SER.GI gestiona actualment 140 pisos: 128 procedents de particulars, 8 de titularitat municipal i 4 de propis. Tots ells destinats a lloguer social i 9 dels quals destinats al programa “dones supervivents” a la violència masclista i als seus fills i filles.
 • Falten habitatges: La Fundació SER.GI només pot donar sortida a un 10% de la demandes d’habitatge que fan les persones ateses.

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Col·laboració Arquitectes sense fronteres amb la Fundació SERGI
Habitatge social

Conveni amb Arquitectes Sense Fronteres

Amb la voluntat d’ampliar les col·laboracions i teixir més complicitats amb el projecte d’habitatge social “Re-Habitem”, aquest mes de gener hem signat un acord de col·laboració amb Arquitectura Sense Fronteres (ASF). Una organització que promou un desenvolupament…

Rehabilitació habitatge per a lloguer social
Habitatge social

En marxa la primera rehabilitació del projecte ReHabitem

Aquest inici d’any marca un punt d’inflexió per al projecte ReHabitem, de la Fundació SERGI, amb l’inici de la primera rehabilitació d’un habitatge a Cassà de la Selva. Aquesta iniciativa, que té com a objectiu…