Actualitat / Notícies

Younesse Tahiri: “Vull ser advocat!”

Younesse, testimoni projecte Porta d'accés - Salt

Parlem amb en Younesse, que ens explica la seva experiència i itinerari formatiu i la seva voluntat de ser algun dia advocat.

Conversa amb Younesse Tahiri i Esther Salvachúa, tècnica de la Fundació SER.GI, responsable del projecte “Porta d’Accés” a Salt.

En Younesse Tahiri, fa un any que participa al projecte d’acompanyament “Porta d’Accés” de la Fundació SER.GI a Salt. Actualment està estudiant un grau de Gestió administrativa a l’àmbit jurídic a l’institut Montilivi de Girona.

Com has arribat en aquest grau mitjà, quin ha estat el teu recorregut?
Vaig fer infantil i primària a Salt i l’ESO a l’institut Vallvera de Salt, després vaig passar pel PFI (Programa de formació i inserció) de perruqueria i estètica de l’Escola PIA també de Salt, i a partit d’aquí vaig veure que m’agradaria ser advocat. Vaig tenir la idea d’estudiar gestió administrativa en l’àmbit jurídic per poder passar a administració i finances i acabar fent Dret.

Molt bé! ho tens molt clar, no? La vocació, el fet de voler estudiar un grau universitari… Des de la Fundació valorem molt aquests itineraris com el teu, que surten del que marca el sistema: fer primària, secundària, obtenir el graduat escolar, cicles o batxillerat i universitat… Evidentment hi ha mooolts altres itineraris, i en el teu cas, estudiar un PFI, implica que no vas tenir el graduat de secundària, oi? Explica’ns una mica el teu camí
Sí correcte. Com que vaig acabar el PFI amb una nota mitjana de 8, ja no era necessari que fes les proves d’accés per accedir a un cicle formatiu de grau mitjà. I vaig entrar al cicle que us he comentat, el de gestió administrativa.
Realment sempre es diu que si vols estudiar a la universitat has de fer batxillerat, però la veritat és que també hi pot anar passant des dels cicles formatius. A més, tens un títol com a tècnic i tècnic superior que en canvi, fent batxillerat no tens. En el meu cas, fent gestió administrativa ja estic estudiant dret processal, que és una matèria important pels estudis de dret i en l’advocacia en general.

Exacte. Ens estem trobant que hi ha molta gent, no només en aquest àmbit, sinó per exemple en el social, joves que comencen fent un cicle d’educació infantil per acabar fent psicologia o pedagogia. I quan arriben al grau a la universitat, tan el professorat com l’alumnat, troben que tenen més eines, més competències… perquè han vist i treballat la part més pràctica. És a dir que, per arribar a la universitat, no cal que hi arribis ni als 18 anys ni des del batxillerat. Sempre que un s’ho proposi i tingui aquest interès, hi pot arribar des de vies molt diferents, i totes molt vàlides.
Sí, el recorregut “clàssic” batxillerat-universitat, es una idea molt arcaica i antiga però encara ara ben present. Molta gent pensa “no faré un cicle formatiu perquè em tanca les portes…” i jo crec que és tot el contrari, te n’obre més. Mentre t’estàs formant obtens un títol, experiència perquè fas pràctiques… i inclús pots treballar i estudiar a la vegada. Clar que fent batxillerat potser també pots estudiar a la vegada, però no tens la formació específica en un àmbit. Jo sempre dic que el batxillerat és com el 5è i el 6è de la ESO…

Bona! Està clar que el batxillerat et facilita una cultura més general, però que això també es pot adquirir en altres àmbits. És a dir, l’educació no és només a dins de l’escola, és també el que es fa a fora. Per tant, tot va sumant i tot va enriquint mentre adquireixes aquestes eines, capacitats i competències, i després a l’hora d’anar a la universitat es nota moltíssim.

Porta d'acces - Salt

Per què vols fer d’advocat?
Sí, no sé si coneixeu Iridia, un centre de defensa dels Drets humans que estan a Barcelona, doncs… després de la sentència als presos polítics, vaig estar mirant tot el que feien i em vaig interessar per aquests temes. Poder defensar a algú davant d’una injustícia és el que m’ha motivat realment a voler ser advocat.  La idea principal és poder defensar a una persona o a un col·lectiu davant una discriminació o injustícia que ha patit. I encara més en la societat actual que vivim, on constantment trobem diferents discriminacions en molts àmbits. A l’àmbit racista, LGTBIfòbic … hi ha moltes discriminacions i crec que és important que com a societat, fem el pensament de que no hauríem de ser així. La societat actual i els governs en general, son una mica discriminatoris en tots els àmbits. Crec que és important tenir referents per poder defensar i saber com frenar aquestes discriminacions.

Molt bé!!! tu dius que tens 17 anys, noooo? Uaw, ho tens molt clar tot. En prenem nota!

Tornant al cicle que estàs fent actualment, en el teu cas i en la situació de pandèmia, quan vas haver de fer quarantena, et vas trobar amb una dificultat puntual, no? Havies demanat la beca del Ministerio però encara no t’havia arribat. Es una beca que es fa per facilitar que l’alumnat pugui pagar una matrícula, transport, el material, però… en  el teu cas, la vas demanar a l’agost -setembre del 2020 i te l’han aprovat però encara no s’ha fet efectiva. Aleshores tu ja coneixies el projecte del Porta d’Accés i ens vas explicar el problema, i des de la Fundació SER.GI vam valorar que necessitaves un ordinador…
Sí! Amb la pandèmia i per poder seguir les mesures de contenció del COVID vaig haver de fer uns dies de treball telemàtic. No es feien classes presencials sinó totalment online, i clar, em vaig trobar amb la dificultat que volia anar a classe, a la vegada tenir un word i excel, que son eines que faig servir per exemple a comptabilitat i tresoreria, i no podia simplement pel fet de que no tenia ordinador. Em va dificultar molt els primers mesos, sumant que la COVID va fer que també tanquessin les biblioteques, i la meva sort -que va aparèixer com un miracle- va ser la Fundació SER.GI que em va pagar un ordinador!! Sinó fos per això aniria fatal, la veritat, per a gestió administrativa, on es fan servir molts programes de processos d’informació, no poder fer servir un ordinador és un problema greu.

Gràcies a les microBeques, se m’ha pogut proporcionar un ordinador i m’ha facilitat la vida moltíssim. M’ha permès poder seguir estudiar correctament, seguir totes les classes que fem telemàtiques, i en el meu cas, que vaig estar confiant un temps al sortir positiu, vaig poder continuar els estudis, cosa que sense ordinador no, i estic molt agraït.

Moltes gràcies Younesse pel teu temps, la teva empenta i molts ànims en tot el que et proposis, segur que ho aconseguiràs!

Pots veure aquesta conversa en format vídeo aquí o al Youtube:

microBeques 16+
Oportunitats educatives per a la inclusió.
Campanya de crowdfunding a Goteo.

Col·labora aquí: http://goteo.cc/microbeques16

Notícies relacionades

Repensem l'escola 2024
Educació

Eco feminisme i educació per repensar el present i el futur

El passat dissabte dia 24 de febrer va tenir lloc el 9è Repensem l’Escola dedicat a l’ECOFEMINISME i EDUCACIÓ, organitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de Girona amb el suport de la Fundació SERGI. La…

Joves en primera persona
Educació

Joves en primera persona

Aquest any hem iniciat una col·laboració amb Nova Ràdio Lloret, on joves a qui acompanyem es converteixen en protagonistes d’un programa radiofònic. Són joves entre 13 i 25 anys que participen dels projectes Tarda Jove…

Repensem l'escola 2024: Ecofeminisme i educació
Educació

Repensem l’escola 2024: Ecofeminisme i educació

Us convidem a participar a una nova edició de la jornada educativa REPENSEM L’ESCOLA d’aquest curs 2024. És una jornada de debat i experiències per a la pràctica docent que cada any promovem des del…