Actualitat / Notícies

Marxa Europea de Suport a les Refugiades

La Fundació SER.GI s’adhereix, a través de la Xarxa pels Drets Socials, a la Marxa Europea pels Drets de les Persones Refugiades per al proper dissabte 27 de febrer a Barcelona.

La marxa respon a una crida internacional a més de 70 ciutats per a sortir al carrer i defensar els drets de les persones que es veuen obligades a marxar de casa seva per qualsevol motiu: guerra, persecució, desigualtats, genere, fam, pobresa, medi ambient…

Una mobilització treballada per diferents col·lectius i plataformes com Stop Mare Mortum, Comité de Solidaritat amb el Poble Sirià, Barcelona Refugi, Safe Passage , Xarxa Asil.cat, Unitat contra el feixisme, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Intersindical Alternativa de Catalunya, FOTOMOVIMIENTO 15M, Proactiva Open Arms, Xarxa pelsd Drets Socials de comarques gironines, @plataformaciutadanacon, Musulmans contra la Islamofòbia…

MANIFEST #VIESSEGURES #27F

El 27 de febrer de 2016, ens mobilitzem a diverses ciutats europees per manifestar-nos a favor d’una Europa humana i solidària, no només responsable i fidel a la legalitat i al dret humà d’asil, sinó també d’una Europa que reconeix la seva responsabilitat en el drama de les persones refugiades.

Les persones refugiades fugen de la guerra, la persecució i la fam, situacions de les quals els governs de la Unió Europea en són directament responsables per la seva complicitat amb d’altres actors i amb tercers països involucrats directament en el conflicte, en el comerç d’armes i en les intervencions militars en els països d’origen.

Contradient la seva responsabilitat moral i legal envers les persones refugiades, els governs europeus alcen murs, militaritzen el Mediterrani i vulneren drets fonamentals:

  • Des de principis de 2016, en només 40 dies, més de 410 persones han mort ofegades a la mar Mediterrània.
  • De les 160 000 persones pendents de reubicació a la Unió Europea, només 459 han estat reubicades.
  • Les condicions inhumanes en què viuen les persones refugiades als campaments de Calais, Dunkerque o a la frontera sud espanyola empitjoren dia a dia.
  • S’aproven lleis discriminatòries que estigmatitzen les persones refugiades i fomenten la xenofòbia.
  • Segons l’Europol, 10.000 nens refugiats i migrants no acompanyats han desaparegut dins les nostres fronteres sense deixar rastre i aquesta xifra podria augmenter.

És obligació de la UE i dels estats membres, a través de nombrosos instruments internacionals i tots els marcs juridics interns, assegurar que cap infant no queda en situació de desemparament.

Al setembre de 2015, les imatges del cos d’Ailan Kurdi, de 3 anys, van commocionar la ciutadania. Des de llavors, més de 300 criatures s’han ofegat en silenci. Segons les Nacions Unides, els menors representen més d’un terç de les persones refugiades.

Exigim als governs europeus, i en particular al Govern espanyol, que actuïn per obrir vies segures per a les persones que busquen protecció internacional.

  • #ViesSegures, És a dir, vies segures i legals: no més morts a les nostres fronteres!
  • #ViesSegures, que evitin que les persones refugiades hagin de recórrer a xarxes de tràfic per accedir a un territori segur
  • #ViesSegures, on les persones refugiades se sentin protegides al llarg del seu viatge a través de la Unió Europea
  • #ViesSegures, mantenint les fronteres internes obertes a l’espai Schengen
  • #ViesSegures, que garanteixin una acollida digna en tots els països de la Unió Europea.
  • #ViesSegures, que no qüestionin el dret de les persones refugiades de mantenir les seves possessions, en trànsit i en el país d’acollida.
  • #ViesSegures, que garanteixin la reunificació de les famílies i l’estabilitat en termes de dret de residència per a les persones refugiades.
  • #ViesSegures, amb protecció immediata als nens i nenes refugiades i migrants no acompanyats, un grup d’especial vulnerabilitat.
  • #ViesSegures a Ceuta i Melilla, l’única porta d’entrada a la UE des de territori continental africà, en lloc de les tanques de la vergonya.

Els governs europeus tenen la responsabilitat i la capacitat de respondre. No volem més excuses: els governs no ens representen quan actuen de manera negligent i xenòfoba, permetent la mort de milers de persones. Les vies segures hi són: exigim que s’obrin JA.

#ViesSegures JA!

 

Notícies relacionades

Memòria 2023 Fundació SERGI
Fundació

Memòria 2023 – el nostre compromís

El darrer any hem atès a 13.604 persones, impulsat 33 projectes socials repartits en 42 poblacions de les comarques gironines, i hem fet seguiment de 919 habitatges que acullen persones i famílies en risc d’exclusió….