Actualitat / Notícies

III jornada "Repensem l'Escola"

capcalera

> Dissabte 19 d’octubre de 9 a 17 h. | Institut Vallvera de Salt

Després de l’èxit de les anteriors dues jornades, sota els títols “Reflexió a partir de les experiències de les escoles alternatives” i “La mirada cap a l’infant i l’adolescent”, enguany volem donar continuïtat a aquesta necessitat dels mestres, professors, educadors i famílies de repensar l’escola, a partir d’experiències de centres públics i privats que innovant, o bé repescant antics models pedagògics, centren el procés educatiu en el nen/a o l’adolescent.

Enguany la jornada ha estat coorganitzada entre la Fundació SERGI i el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona.

En aquesta edició volem centrar la reflexió sobre el concepte escola i societat. Entenem que l’escola no educa sola. El temps escolar representa un percentatge petit en la nostra vida i també en la dels nostres infants. Tot i així el pes que subjectivament i social té la trajectòria escolar en els nostres itineraris vitals supera quasi totes les demés influències educatives informals i no formals. Actualment, però, la complexitat i interconnectivitat de la nostra societat fa que l’èxit escolar ja no sigui garantia d’èxit professional, laboral o social. Cal doncs una redefinició d’aquestes relacions?  Pot continuar l’escola treballant sola i al marge del context que l’envolta? com l’incorpora i l’aprofita? I quin ha de ser el paper de la família, i la relació escola-família en aquest marc?

Amb l’objectiu que esdevinguin un espai de trobada i intercanvi entre la comunitat educativa i amb l’interès de il·lusionar els equips docents a tirar endavant els seus objectius innovadors i de vegades trencadors, més enllà de les dificultats o traves burocràtiques, esperem que aquestes terceres Jornades siguin d’allò més interessants i fructíferes.

PROGRAMA

9 h Acollida i Acreditacions

9.30 – 11h Benvinguda i conferència inaugural
Obertura de les III Jornades Repensem l’Escola
Roser Batllori, mestra i membre del Moviment de Renovació Pedagògica de Girona
Albert Quintana, professor de secundària i membre de la Fundació SER.GI

CONFERÈNCIA INAUGURAL: Escola i Societat
Joan Subirats, doctor en ciències econòmiques i catedràtic de ciències polítiques de la UAB.

11 h. Pausa – Cafè

11.30 – 13.30 h. Taules rodones paral·leles

Taula 1. Escola i Entorn
– Institut Vallvera de Salt. Institut Obert al Món i a Salt. Presenta: a confirmar
– Escola Vilamagore de St. Pere de Vilamajor. Un projecte de vivenciació, manipulació i experimentació. Presenta: Ciscu Lombart, mestre d’educació infantil i primària, i cap d’estudis del centre.
– Escola l’Amistat de Figueres. Comunitat d’aprenentatge. Presenta: Montserrat Ymbert
Modera: Margarida Falgàs, membre de MRP

Taula 2. Escola i Família
– Institut de Sils. Avançant per educar junts. Presenta: Montserrat Clapers, professora.
– Escola Fructuós Gelabert de Barcelona. Projecte “Tots a l’escola”, premi Participa a l’escola 2010. Presenta: Equip de mestres i famílies
– Escola Bressol de Girona. L’escola un espai per crèixer. Presenta: Rosa Ribas, directora de l’escola bressol El Pont.
Modera: Miquel Payró, membre de MRP

Taula 3. Escola i noves interaccions
– Escola El Roure Gros, de Santa Eulàlia de Riuprimer. Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència. Presenta: Carme Alemany, mestre i tutora del centre.
– Escoles de Rubí. “Enriquint la realitat: AR i QR dins i fora de l’aula”. Presenta: Josep Maria Silva, professor de “Comunicació i interacció educativa” a la UAB i gestor territorial de l’Àrea TIC al Vallès Occidental.
– “Mediona cap on anem”. Participació i dinamització comunitària amb les escoles. Presenta: Servand Casas, alcalde de Mediona i tutor de l’Escola La Fassina.
– Escola Dalmau Carles, de Girona: “Aprenent a programar, aprenem a pensar”. Presenta: Laura Bartrons, tutora del centre.
Modera: Roser Batllori, membre de MRP

13.30 h Paura Dinar

TARDA

15 – 16.30 h. Tallers simultanis
– Taller d’Educació Amorosa. Dinamitzat per: Marta Graugés, mestra i psicomotricista.
– La Pedagogia Sistèmica: orgullós de ser qui sóc, orgullós dels meus orígens, orgullós de les meves arrels. Dinamitzat per: Esther Campeny, mestra i formadora ICE-UdG (Equip de Competències Personals).
– Ioga a l’escola. Una eina pel creixement personal i pel canvi social. Dinamitzat per: Dolors Garcia, mestra i especialista en tècniques de ioga i relaxació pel RYE (Recherche sur le Yoga dans l’Education)
– La Co-creació experiència de l’Escola Castellum. Dinamitzat per: Equip de mestres i famílies.
– Robòtica a Educació Infantil: Bee-bot. Escola Carme Auguet. Dinamitzen: Pilar de Bolós, directora del centre i Josep Maria Cullell, de l’equip del CRP del Gironès.
– PNL a l’escola: despertar de la comunicació conscient. Dinamitzat per: Àngels Roura, Professora d’ESO, psicopedagoga, coach personal i d’equips i trainer de PNL.
– Art, Dansa i Poesia Corporal. Dinamitzat per: Filomena Ribalta, professora de Ioga i animadora.
– Eines Didàtiques amb tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement. Dinamitzat per: Josep Tort, equip LIC del Gironès.
– Escacs a l’escola: Escacs, aprenentatge i millora conductual. Dinamitzat per: Josep Callís, professor de Didàctica de les matemàtiques de l’UdG, i Josep Serra, membre de la junta de la Federació Catalana d’Escacs.

16.30 – 17 h. Cloenda
Cloenda amb Xavier Besalú, doctor en Pedagogia i professor d’Educació Intercultural i Didàctica a la UdG.

Data i horaris
Dissabte 19 d’octubre, de 9 a 17 h.

Lloc
Institut Vallvera (Camí de les Guixeres, 2 – Salt)

Preu
Inscripció jornades: 20 euros.

INSCRIPCIONS
Fins el 15 d’octubre, sempre que quedin places. Podeu fer les inscripcions a aquest formulari.
La inscripció només queda formalitzada una vegada s’han enviat les dades a través de la web i s’ha fet el pagament. La inscripció sense el pagament corresponent no assegura la reserva de plaça.
Cal fer un ingrés especificant el nom i el cognom , així com el codi FA142, a nom de la Fundació SER.GI, al número de compte: 2100.3701.11.2500001112 de “La Caixa”.

ORGANITZA
MRP (Moviment de Renovació Pedagògica) de Girona
Fundació SER.GI

COL·LABOREN
Institut Vallvera
CRP

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…