Actualitat / Notícies

Més de 100 persones participen en la II Escola d’Estiu d’Antiracisme a Girona

> Durant quatre dies s’ha analitzat el racisme estructural en l’àmbit de la intervenció social

> L’Escola es consolida com un espai de referència per a la reflexió i el debat antiracista a Catalunya

> Més de 20 ponents han participat en 12 taules rodones i ponències aportant la seva mirada, anàlisi i experiència

 

De l’1 al 4 de juliol s’ha celebrat al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona la segona edició de l’Escola d’Estiu d’Antiracisme, organitzada per la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona i la Fundació SERGI.

La trobada ha reunit més de 100 participants,  entre professionals de la intervenció social, docents, estudiants i persones interessades, que han compartit reflexions, experiències i propostes per fer front al racisme des de la pràctica professional. S’han analitzat els marcs conceptuals, les polítiques i els models d’intervenció social vigents i examinat les pràctiques professionals i institucionals des d’una perspectiva antiracista.

Durant quatre dies intensos, l’Escola ha ofert un espai d’aprenentatge col·lectiu i debat profund sobre les múltiples dimensions del racisme estructural i sistèmic, especialment en contextos d’intervenció social. Les sessions s’han centrat en qüestionar enfocaments assistencialistes i promoure pràctiques i estratègies innovadores que abordin d’una manera clara el drets vulnerats i enfocada a les necessitats de les persones immigrades i grups alteritzats.

A falta de recollir amb més detall les idees clau abordades durant l’Escola, entre les conclusions recollides en la sessió de cloenda, s’ha posat de manifest la necessitat de treballar des d’una posició conscient i compromesa, fugint de la “culturalització” com a eix d’intervenció, i tenint present quins actors guanyen o perden poder amb cada acció professional. Malgrat les dificultats estructurals, s’ha insistit en la importància d’identificar escletxes de possibilitat per avançar en drets col·lectius, des de la col·lectivitat i des de la innovació.

A més, s’ha destacat la urgència de teixir aliances entre professionals, entitats i activisme, amb l’objectiu de construir una xarxa sòlida de treball conjunt per a una societat més justa i igualitària.

La segona edició de l’Escola d’Estiu d’Antiracisme no només ha estat un èxit de participació, sinó que també ha deixat un important llegat de coneixement col·lectiu, propostes concretes i compromís compartit.

Les jornades han comptat amb el suport de l’Ajuntament de Girona i del Consell Social de la Universitat de Girona.

Declaracions de la cloenda

Carles Serra, director de la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la UdG, va destacar: “Des de la Càtedra tenim la voluntat de generar materials de consulta que recullin el coneixement compartit durant l’Escola, i també continguts de denúncia i sensibilització, quan es disposi dels recursos i del suport institucional per fer-ho possible”.

Lluís Puigdemont, director de la Fundació SERGI, va assenyalar:
“Aquesta Escola ens permet repensar les nostres pràctiques, deconstruir aprenentatges i nodrir-nos de noves maneres de fer i pensar”.

Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, va remarcar:
“Amb aquesta Escola, contribuïu a incorporar l’antiracisme a l’agenda institucional”.

Lluc Salellas, alcalde de Girona, va subratllar:“Com a Ajuntament, no només donem suport material a aquesta iniciativa, sinó que reafirmem el nostre compromís per construir una ciutat antiracista els 365 dies de l’any”.

Més informació sobre el PROGRAMA I PARTICIPANTS a l’Escola:
https://www.catedraantiracista.cat/escola-estiu-antiracisme/

En aquest enllaç podeu veure l’ÀLBUM de FOTOS de l’Escola d’Estiu:
https://drive.google.com/drive/folders/1KG76OPqdEJCifEJ2q6vMlVSHkJ9C-4ti?usp=drive_link

 

Notícies relacionades

Visites de la Fundació SERGI a Bilbao
Fundació

Aprenentatges a Bilbao: inspiració per millorar l’atenció social

Un equip transversal de l’àrea d’habitatge i d’administració de la Fundació vam anar la setmana passada a Bilbao per aprendre d’experiències i projectes d’atenció al sensellarisme, gestió d’habitatge social, mediació i inserció. Malgrat les grans…