Joan Subirats defensa les iniciatives basades en la propietat comuna com a alternativa al sistema actual

4 de maig de 2012

La Casa de Cultura de Girona va acollir l’inici de la programació de Girona Intercultural 2012. Després de l’acte d’inauguració institucional −que va comptar amb Aouatif Stitou, Adjunta a la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament; Eduard Berloso, regidor de serveis socials de l’Ajuntament de Girona; i Josep Ribera, president de la Fundació SER.GI− Albert Quintana, vicepresident de la Fundació, va presentar Joan Subirats, Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona que va oferir la conferència titulada “Quina societat volem? Alternatives polítiques davant del canvi d’època”.

Subirats va reflexionar sobre diferents elements del que va qualificar com a “canvi d’època més que una època de canvis”. El ponent va analitzar el model econòmic actual, el sistema educatiu i el mercat de treball per fer evident que hi ha desajustos entre aquests espais que ens situen en una “nova economia, una nova societat, però en una vella política”. El politòleg també va criticar les retallades sobre l’estat del benestar, ja que “si el dret a l’educació i la sanitat són autèntics drets no haurien de dependre de la disponibilitat pressupostària”.

En la darrera part de la ponència Subirats va analitzar les alternatives que estant sorgint de la pròpia societat, com el fenomen del 15M, algunes cooperatives que estan apareixent actualment i les iniciatives basades en la compartició −on va citar exemples com Creative Commons, la Wikipedia i el crowdfunding−. “No cal confondre allò public amb allò institucional”, afirmava Subirats, ja que segons aquestes experiències hi ha prou iniciatives que demostren que és possible una nova economia basada en el que és públic i compartit.

El proper acte serà dijous 31 de maig a les 20 h. al Museu del Cinema: Cinefòrum “Joola. Tout le monde croit à Dieu”, documental sobre la vida quotidiana de les dones rurals al Senegal + ampliar


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Localització i contacte Avís legal | Política de privacitat i cookies