Actualitat / Notícies

Converses Pedagògiques 2015 – Veure, mirar, educar

Els dies 7, 8 i 9 d’abril la Fundació SER.GI (Aula A de la Casa de Cultura de Girona. Plaça de l’Hospital, 6) coorganitza, conjuntament amb la UdG i el COPEC, les converses pedagògiques.

El tema central d’enguany per les Converses Pedagògiques és l’ús que els educadors poden fer del cinema i els materials audiovisuals en general. Cada dia es dedicarà a un aspecte diferent:

  1. Cinema d’animació i educació: possibilitats que ofereix el cinema d’animació (missatges i valors que es transmeten, temàtiques que s’aborden), procés de creació d’una sèrie d’animació i què convé que sàpiguen els educadors i futurs educadors sobre el cinema d’animació.
  2. Cinema i educació: a partir del passi d’una pel·lícula, un professor de la Universitat de Girona, crític de cinema i professor titular de teoria i història del cinema farà una xerrada sobre l’ús del cinema amb finalitats educatives (a través de videofòrums, les possibilitats d’anàlisi del cinema, etc.).
  3. Documentals i educació: també a partir del passi d’un documental, dos professionals amb molta experiència com a redactors, guionistes, realitzadors i directors de programes parlaran de les possibilitats que ofereixen els documentals, per tal d’explorar realitats que viuen els joves, potenciar l’anàlisi dels adolescents sobre la seva realitat, etc.

Els dos primers dies, un professional amb experiència com a realitzador i educador audiovisual, farà un Taller de cinema. Programa:

7 d’abril

  • 9.30h – 10.00h Inauguració de les Converses Pedagògiques.
    A càrrec de Josep Maria Serra, degà de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, Marta Pagès, responsable del Col·legi de Pedagogs de Catalunya a Girona i Lluís Puigdemont, director de la Fundació SER.GI
  • 10.00h – 11.30h Conferència “El cinema i els audiovisuals com a eina pedagògica”
    A càrrec de: M. Concepció Torres Sabaté, doctora en Pedagogia, secretària de la Junta de Govern del Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC) i directora del Grup de Recerca del COPEC: Pedagogia i Escola. Llicenciada en Pedagogia Orientació i Organització Escolar i Mestre en Educació Infantil. Professora de l’Àrea de Teoria i Història de l’Educació del Departament de Pedagogia de la URV. Membre del Consell al Departament de Pedagogia i de l’equip deganat de la FCEP, com a responsable de l’Ensenyament de Pedagogia i Psicopedagogia i responsable de l’Oficina de Voluntariat de la URV. Monitora i Directora d’Educació en el Lleure.
  • 11.30h – 12.00h Pausa
  • 12.00h – 13.00h Conferència: “Llapis i acció!”
    A càrrec de: Roser Capdevila, guardonada amb el Premi Nacional de Cinema i d’Audiovisual l’any 1999, concretament en l’apartat d’Audiovisual, i el 2004 amb la Creu de Sant Jordi. Col·laboradora durant la dècada del 1970 de l’edició francesa de la revista infantil Cuca Fera. L’any 1979 finalista del Premi Apel·les Mestres de literatura infantil i juvenil il·lustrada pel seu conte La cosidora. A la dècada del 1980 comença a il·lustrar llibres de text per a infants amb els seus dibuixos. L’any 1983, s’inspira en les seves tres filles Teresa, Anna i Helena, i crea els personatges de Les Tres Bessones, els llibres de les quals han estat traduïts a 35 llengües i ha propiciat la creació d’una sèrie de televisió que s’ha emès en 158 països.
  • 15.00h – 18.00h Taller: “MINUT LUMIÈRE”
    A càrrec de: Joan Cortés, Realitzador i educador audiovisual, llicenciat en Comunicació Audiovisual. Codirector de l’estudi de creació FANG, i coordinador del projecte de reactivació urbana a través de l’art “La Volta”. Director de projectes documentals propis i tallers de documental pedagògic en col·laboració amb universitats, escoles, organitzacions i centres d’art d’arreu del món.

8 d’abril

  • 10.00h – 11.30h Projecció de la pel·lícula: “A hard day’s night” de Richard Lester 1964.
  • 11.30h – 12.00h Pausa
  • 12.00h – 13.30h Conferència “Com utilitzar el cinema per parlar de la cultura popular, els mites de la cultura de masses i la cultura juvenil”.
    A càrrec de: Àngel Quintana, Professor titular d’Història i teoria del cinema de la Universitat de Girona. Col·laborador des del 1980 en la secció de cine del diari el Punt Avui i en el suplement Cultura/s de La Vanguardia. Coordinador a Catalunya de l’edició espanyola de Cahiers du cinema (actualment ‘Caiman. Cuadernos de cine’). Membre del consell de redacció de la revista Cinémas (Universitat de Montréal) i director del Seminari sobre Antecedents i Orígens del cinema.
  • 15.00h – 18.00h Taller: “AUTORETRAT” A càrrec de: Joan Cortés

9 d’abril

  • 11.00h – 12.00h Projecció del documental: “El món on volíem viure – Robert Capa, 15 de gener de 1939” (Oriol Querol, 2013)
    El món en què volíem viure és el recull d’una jornada: la que va realitzar Robert Capa el 15 de gener de 1939 -a les acaballes de la Guerra Civil espanyola- des de Tarragona fins a Barcelona. En aquest trajecte, Capa va fotografiar l’èxode de la població civil que fugia davant l’arribada de les tropes franquistes. A través de les seves fotografies mostrarem tot el drama d’uns dels capítols més dramàtics de la nostra història contemporània.
  • 12.00h – 12.30h Pausa
  • 12.30h – 13.30h Diàleg participatiu: “De què parlen els comunicadors quan parlen d’educació?
    A càrrec de: Pere Arcas, Guionista, realitzador, director i productor de programes de televisió. Llicenciat en Ciències de la Informació i diplomat en Direcció Teatral. Ha estat cap del departament de programes educatius de Televisió de Catalunya fins l’any passat, quan va crear l’empresa Ask Yourself, especialitzada en la producció de recursos audiovisuals per a l’aprenentatge. Jordi Ferrerons, Periodista, llicenciat en Ciències de la Informació i director de continguts del Grup Lavínia. Durant 22 anys (1984 – 2005) va treballar a TV3, on, entre altres càrrecs, va ser director del 3/24, cap de Programes Documentals, director del programa “En Directe” i corresponsal durant 6 anys a París. Entre el 2005 i el 2007 va ser cap de redacció de Cuatro i CNN+ i responsable dels continguts de CNN+.
  • 13.30h – 14.00h Debat i cloenda de les Converses

 

Esperem que aquestes Converses Pedagògiques serveixin per conèixer de més a prop el cinema com a recurs pedagògic, per tal que professionals del món de l’educació i pedagogs puguin incorporar aquesta eina a la seva pràctica professional.

A qui van adreçades:

  • Les Converses Pedagògiques van adreçades als estudiants del Grau en Pedagogia, a la resta d’estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia i del conjunt de la UdG, als professionals del món de l’educació i, en general, a totes les persones que tenen interès per l’educació i els reptes que se li plantegen.
  • L’accés a tots els actes de les Converses Pedagògiques és lliure. La participació dels estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia a les Converses Pedagògiques equivaldrà a 1 crèdit de reconeixement acadèmic. Per tal que es faci efectiu, caldrà comunicar prèviament la participació en les converses a l’adreça: carles.tremols@udg.edu; es controlarà l’assistència dels estudiants que hagin sol·licitat aquest reconeixement.

Més informació a https://www.udg.edu/Notíciesiagenda/Agenda/tabid/2660/p/43309/language/ca-ES/Default.aspx

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.
Fundació

Rememorant Pepo Delàs

Acte organitzat per Justícia i Pau de Girona en record de Pepo Delàs, pacifista, activista social i antic director de Justícia i Pau de Girona. Rememorant Pepo Delàs, un home de fortes conviccions.En el 25è…