Actualitat / Notícies

Convivència social. No a la guerra, no als discursos d’odi

Reflexions al voltant de les conseqüències en la convivència social i comunitària en els nostres municipis, arran de la guerra Rússia – Ucraïna.

Com a Fundació i des de l’Àrea de Participació i Ciutadania, que gestionem programes de convivència comunitària, volem reflexionar sobre un tema que ens preocupa. Als municipis catalans i a molts dels territoris on tenim implementats projectes, hi conviuen moltes ciutadanes i ciutadans russos i ucraïnesos. És evident que ells i elles, d’una manera o altra, estan patint de primera mà les conseqüències d’aquesta “irracional” acció bèl·lica.

Moltes vegades, sense voler, identifiquem les motivacions ideològiques i geopolítiques, econòmiques, d’uns líders que impulsen una guerra amb la ideologia de les persones que pertanyen a aquells països.

Partim de la consigna que en una guerra totes les persones som víctimes; que la guerra trenca vides, però també tendeix a separar i aniquilar, no només la pau en els territoris on es produeixen els combats, sinó en qualsevol comunitat on convisquin persones dels “bàndols” (per dir-ho d’alguna manera) involucrats en la guerra.

No parlem dels motius geopolítics, econòmics, internacionals, sinó de la dicotomia, la separació social que es comença a crear en l’imaginari col·lectiu. I en aquest sentit, hem de llançar el missatge que, en una guerra, totes les persones, siguem d’on siguem, tenim estatus de víctimes.

Parlem de la nostra corresponsabilitat d’ajudar-nos humanitàriament entre totes com a canalització i expressió rotunda del “no a la guerra”. Rebuig frontal a la guerra en origen, però compte amb els discursos i missatges que fem en les nostres comunitats, famílies, grups d’amics i carrers dels nostres municipis.

La ciutadania no decidim l’inici ni la finalització d’una guerra, i cal reflexionar en la dita “divideix i venceràs” que moltes vegades fan servir alguns líders. No ho aconseguiran, hem de conscienciar-nos que les persones, unides som més fortes, individual i col·lectivament.

Treballem per la convivència, treballem per la Pau.

#NOalaGuerra #NOdiscursOdi

Notícies relacionades

Treball i Formació ACOL
Fundació

Treball i Formació ACOL

La Fundació SERGI valora molt positivament la participació en el programa “Treball i Formació”, concretament en la Línia ACOL, que permet la contractació de persones, regularitzant la seva situació administrativa. Actualment, des del 13/11/2023 hem pogut contractar una…

8M-2024 dones fundació SERGI
Participació i Ciutadania

El 8 de març hi som, i la resta de dies també

I un any més, torna a ser 8 de març… Un dia en que se succeeixen actes, parlaments, activitats variades; llaços liles per tot arreu… Està molt bé. És un dia per ser-hi, per visibilitzar…