Plataforma contra la segregació escolar a Salt

La Fundació SER.GI s’ha adherit a una nova plataforma que s’ha constituït a Salt i que està integrada per diferents entitats del municipi, institucions i persones a títol individual, amb l’objectiu de millorar la perspectiva escolar de Salt, i concretament la greu situació de segregació escolar i, per tant, social, que pateix el municipi. La plataforma pretén fer front a diferents dificultats a les quals s’enfronta l’escolarització a Salt, i poder erradicar l’estigmatització que recau sobre les escoles i instituts del poble, assegurar la igualtat d’oportunitats per a infants i joves, i que aquesta repercuteixi en l’èxit escolar i la millora de la cohesió social del municipi.

La Plataforma denuncia la situació de segregació escolar que es dóna quan en un mateix barri o ciutat, els seus centres educatius escolaritzen majoritàriament un determinat perfil d’alumnat que no es correspon estadísticament amb la composició socioeconòmica i cultural de la població de la zona en què es troben ubicats. És a dir, que alguns centres acumulen alumnat pertanyent a sectors socials posseïdors d’un capital social i instructiu per sobre de la mitjana, mentre que altres concentren alumnat pertanyent a sectors socials desfavorits”.

La segregació escolar té efectes clarament negatius per al sistema educatiu, ja que els resultats acadèmics són pitjors en sistemes segmentats que en sistemes més comprensius i inclusius; condiciona les expectatives i trajectòries educatives dels alumnes, etc. A més, per a l’alumnat més desfavorit la segregació escolar suposa una pèrdua d’oportunitats educatives. Als centres amb molta concentració d’alumnes de famílies d’origen immigrant, els resultats dels alumnes nadius no tenen una diferència significativa respecte dels nadius que no van a centres segregats. En canvi, els alumnes de famílies d’origen immigrant de les escoles ‘gueto’ sí que tenen resultats molts més baixos. Això vol dir que la segregació perjudica només als alumnes de famílies d’origen immigrant, però no té gairebé efecte sobre els autòctons. Aquesta situació també suposa un greuge per a la societat, ja que perjudica en gran mesura qualsevol intent de fomentar la cohesió social del municipi.

La plataforma pretén dur a terme un treball progressiu contra la segregació escolar de Salt per tal que l’alumnat de tots els centres de la ciutat tingui una composició similar entre ells i que aquesta correspongui a la que tenim a la nostra vila. La plataforma afirma que la situació actual és evitable, que hi ha mecanismes per revertir aquesta situació, i que cal posar-hi remei per poder millorar el futur i afavorir la cohesió social de la vila.

La petició que es fa és que l’Ajuntament de Salt treballi i lideri una diagnosi en profunditat sobre la situació escolar a Salt per tal d’abordar-la i revertir-la des del lideratge del consistori, amb la complicitat de la resta de partits polítics, i la implicació de tota la comunitat educativa i el teixit social de la ciutat dins l’exercici 2017-2018.

La plataforma ciutadana està integrada per la Comissió Educació de l’Espai Antiracista Salt-Girona, la Coordinadora d’AMPAS de Salt i persones a títol individual  i si han adherit la Fundació SER.GI, el Seminari de directores i directors de centres públics de primària i secundària de Salt, Consell de Ciutat, Consell Escolar Municipal, Escola d’Adults, FAPAC, Fundació Gentis, Casal del Infants, Associació Valentes i Acompanyades, Càritas Salt, Agrupament Escolta Sant Cugat, Agrupament Escolta Can Tona, AMPAS de les escoles Les Arrels, El Veïnat, Les Deveses, Silvestre Santaló, El Gegant del Rec, La Farga i Silvestre Santaló, AMPAS dels instituts Salvador Espriu i Salvador Sunyer.

Consulteu la proposta i diagnosi del Pla_Educatiu_SALT

Educació

Lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt

La Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació SER.GI fan el lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt. Un total de 43 alumnes de Salt han estat becats durant el darrer curs escolar. El projecte Beques escolars, iniciat l’any 2002, té com a objectiu oferir beques a estudiants en risc o situació d’exclusió social a través d’entitats socials de referència, per tal de prevenir el fracàs escolar. Des del 2016 es dona continuïtat a aquests alumnes en els seus estudis universitaris des del programa Beques universitàries. El projecte està liderat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i a Salt el gestiona la Fundació SER.GI

Mecenatge

Primera Caminada Canina solidària

El passat dissabte 8 de juny es va realitzar la primera CAMINADA CANINA SOLIDÀRIA, per col·laborar amb els projectes socials de la Fundació SER.GI.  La trobada es va fer a la vall de Sant Daniel, concretament es va pujar fins al castell de Sant Miquel. Durant la caminada es van explicar trucs i consells professionals […]

Habitatge social

Projecte Dones supervivents a TVGirona

TVGirona s’ha interessat pel projecte Dones Supervivents d’habitatge social i ha vingut a un dels pisos gestionats per la fundació SER.GI. El vídeo, que s’ha emès als informatius de TVGirona del dijous 6 de juny, inclou el testimoni d’una usuària i les explicacions d’en Marc Puntunet, el tècnic responsable de la Fundació SERGI que ha […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats