"No sempre hem estat a l'alçada del que s'espera d'un servei públic”

Carles Solà, director del programa ‘Tot un món’ de TV3, va fer aquestes declaracions a la conferència “La diversitat als mitjans de comunicació” que vàrem organitzar dijous passat.

Carles Solà va analitzar el paper que juguen els mitjans de comunicació en la percepció de la immigració per part de la opinió pública, i va explicar la feina que es fa des dels mitjans públics per normalitzar la presència dels immigrants i de la diversitat cultural.

Carles Solà va afirmar que els mitjans de comunicació tenen una gran responsabilitat social i que sovint els professionals no en són conscients i tampoc se’ls exigeixen responsabilitats. Des de la comissió per la Diversitat a TV3 miren de millorar en pràctiques periodístiques, que sovint reflecteixen en excés un seguit de prejudicis i estereotips estesos en la societat.

Solà es va queixar que és habitual que els mitjans de comunicació, ja siguin els de la Corporació o els altres, cauen en errors habituals com vincular la immigració amb la conflictivitat, la religió, el mercat de treball… fent a més un mal us del llenguatge amb la utilització de paraules com “allau”,  “il·legals”, “arribades massives”, “nouvinguts”, malgrat faci molts anys que hagin arribat a Catalunya, o citant la nacionalitat de les persones que cometen fets delictius sempre que siguin d’origen estranger, però mai quan són “autòctons”.

Pel director de “Tot un món” cal normalitzar la diversitat, en el sentit de donar veu als immigrants en el mateixos casos que es dóna veu a la població catalana, és a dir, fer entendre que la població d’origen immigrant es troba en les mateixes situacions que la resta, i per tant pot opinar sobre un tema educatiu, polític, social, esportiu, cultural o de la quotidianitat com tothom.

Un nou enfocament per al Canal 33
Carles Solà va anunciar que el Canal 33 farà una transformació per esdevenir un canal de cultures, i cada mes la seva programació “estarà esquitxada per produccions audiovisuals d’un país diferent”. L’objectiu es mostrar amb normalitat la realitat cultural d’aquests països adquirint producció televisiva referent al cinema, la literatura, el teatre, la cultura popular, etc.

“Tot un món” (dissabte i diumenge de 14.20 a 14.25 hores a TV3) aborda els aspectes relacionats amb la immigració i les diverses cultures i religions que conviuen a Catalunya, i ho fa des de les experiències dels immigrants i de les persones que hi estan en contacte. El programa, en antena des de 2004, es fixa aquesta temporada en les expressions culturals de les persones que han vingut a viure a Catalunya i que es manifesten en tots els àmbits de la vida del nostre país.

Carles Solà és membre de la Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual, organisme del Consell de l’Audiovisual de Catalunya que vetlla per la presència multicultural i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya. També forma part de la Comissió per la Diversitat a TV3, que es va crear el 2006 per impulsar la diversitat cultural i social en aquesta empresa i en la seva graella, amb programes com ‘Un lloc estrany’ o ‘Karakia’.

Agenda Fundació

Tira pel dret Concert solidari pel 70è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans amb l’Orquestra Maribel i Germà Negre

El 15 de desembre, l’Orquestra Maribel i Germà Negre posen la banda sonora al 70 è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Vine i Tira pel Dret! Venda d’entrades Germà Negre Des de la cultura popular els animals s’han utilitzat en molts casos per representar actituds i comportaments humans, ja sigui des de […]

Agenda Parcipació i Ciutadania

L’edició 2018 del cicle “Siner[GI]es” arriba a la recta final amb el diàleg “Qüestionant la realitat quotidina” al voltant de la novel·la “Crímenes de hambre” i l’obra de teatre “La Negra”

El cicle “Siner[GI]es. Relats de la quotidianitat en moviment” entra en la recta final compta amb dos actes. Per una banda tindrem el diàleg “Qüestionant la realitat quotidiana” al voltant de la novel·la Crímenes de hambre, que ens endinsa en la complexitat de les elits que concentren la riquesa i que estan darrera de decisions […]

Formació

Presentació del llibre que recull el contingut de la jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”

Per commemorar els 30 anys de l’Escola d’Educadors Especialitzats de les comarques gironines organitzem la presentació del llibre que recull el contingut de la Jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”. L’acte comptarà amb Esther Ferrero i Bosch, professora associada de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. La presentació serà el […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats