Jornada sobre el voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Més enllà de l’objectiu principal del programa que és facilitar la pràctica de la llengua, VxL prioritza també la cohesió social i la convivència. En aquest sentit, l’any 2014, a proposta de la Direcció General d’Afers Religiosos, el programa VxL s’estén a l’àmbit de la diversitat religiosa amb l’objectiu de fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses.

En l’actualitat, a Catalunya, resideixen ciutadans de 177 nacionalitats diferents, que parlen 270 llengües i que practiquen 13 religions. El context religiós de Catalunya ha experimentat canvis importants al llarg dels darrers decennis, causats fonamentalment pels fenòmens migratoris i pels processos de globalització. Concretament, destaca l’increment que ha experimentat la diversitat religiosa, que s’ha traduït en un augment del nombre de confessions presents a Catalunya i dels seus centres de culte.

Amb aquesta Jornada, la Direcció General d’Afers Religiosos i la Direcció General de Política Lingüística volen reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques interreligioses que es va iniciar l’any 2014 a la demarcació territorial de Girona i que ha suposat una bona pràctica d’acollida lingüística i un instrument de gestió de la diversitat religiosa. El resultat d’aquesta experiència és la pràctica del català, la potenciació de l’intercanvi cultural i la convivència.

 

OBJECTIUS

  • Presentar l’àmbit de la diversitat religiosa en el marc del programa Voluntariat per la llengua
    com a bona pràctica d’acollida.
  • Donar a conèixer el tercer document del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa
    “L’hospitalitat com a deure i actitud espiritual”.

 

PERSONES DESTINATÀRIES

Personal al servei de les administracions públiques catalanes vinculat a projectes d’atenció a persones d’origen divers. Professionals de l’àmbit dels serveis lingüístics. Personal investigador en matèria d’afers religiosos. Personal vinculat al teixit associatiu religiós. Personal de la demarcació de Girona vinculat al programa Voluntariat per la llengua.

 

PROGRAMA
8.45-9.00 Acreditació dels participants
9.00-9.30 Presentació institucional.

  • Raül Morales i Vergés, director dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a Girona.
  • Enric Vendrell i Aubach, director general d’Afers Religiosos.
  • Ester Franquesa i Bonet, directora general de Política Lingüística.

9.30-10.30h Ponència. Presentació del tercer document del Consell Assessor per a la Diversitat
Religiosa. “Acollir el foraster. L’hospitalitat com a deure i actitud espiritual” Dr. Francesc Torralba

10.30-11.00 Debat

11.00-11.30 Pausa

11.30-12.00 Presentació de l’àmbit de la diversitat religiosa en el marc del programa Voluntariat per la
llengua i dels materials de suport per a les parelles interreligioses.

12.00-13.30 Taula d’experiències: els exemples de Lloret de Mar, Olot i Salt.
Presentació d’experiències per part dels ajuntaments participants i del Consorci per a la Normalització
Lingüística, i testimonis dels voluntaris i aprenents de VxL.

13.30-14.00 Torn obert de paraules

14.00 Cloenda

 

DATA, HORARI I LLOC DE REALITZACIÓ
31 de maig de 2016, de 8.45h a 14.00h
Edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. Plaça de Pompeu Fabra, 1. 17002 Girona

 

PLACES I INSCRIPCIONS
150 places. Per formalitzar les inscripcions:
– Personal de l’Administració de la Generalitat: a través de les persones responsables de formació de cada departament o per mitjà d’ATRI codi 10268
– Personal de l’Administració local a través de la web www.eapc.cat, mitjançant aquest formulari d’inscripció (codi 20241)
– Personal investigador i d’entitats religioses, a través del formulari d’inscripció, indicant al cercador del camp d’organisme “altres entitats”
Termini d’inscripció: dimecres 18 de maig.

 

CERTIFICAT
Amb l’assistència del 80% de les hores lectives s’expedirà un certificat d’assistència.

 

RESPONSABLE
Anna Guitart, Escola d’Administració Pública de Catalunya
Rosa Ma. López Ros, Direcció General d’Afers Religiosos
Gemma Segura, Consorci per a la Normalització Lingüística

 

ORGANITZACIÓ
Direcció General d’Afers Religiosos
Direcció General de Política Lingüística
Consorci per a la Normalització Lingüística

Educació

Lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt

La Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació SER.GI fan el lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt. Un total de 43 alumnes de Salt han estat becats durant el darrer curs escolar. El projecte Beques escolars, iniciat l’any 2002, té com a objectiu oferir beques a estudiants en risc o situació d’exclusió social a través d’entitats socials de referència, per tal de prevenir el fracàs escolar. Des del 2016 es dona continuïtat a aquests alumnes en els seus estudis universitaris des del programa Beques universitàries. El projecte està liderat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i a Salt el gestiona la Fundació SER.GI

Mecenatge

Primera Caminada Canina solidària

El passat dissabte 8 de juny es va realitzar la primera CAMINADA CANINA SOLIDÀRIA, per col·laborar amb els projectes socials de la Fundació SER.GI.  La trobada es va fer a la vall de Sant Daniel, concretament es va pujar fins al castell de Sant Miquel. Durant la caminada es van explicar trucs i consells professionals […]

Habitatge social

Projecte Dones supervivents a TVGirona

TVGirona s’ha interessat pel projecte Dones Supervivents d’habitatge social i ha vingut a un dels pisos gestionats per la fundació SER.GI. El vídeo, que s’ha emès als informatius de TVGirona del dijous 6 de juny, inclou el testimoni d’una usuària i les explicacions d’en Marc Puntunet, el tècnic responsable de la Fundació SERGI que ha […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats