III jornada "Repensem l'Escola"

capcalera

> Dissabte 19 d’octubre de 9 a 17 h. | Institut Vallvera de Salt

Després de l’èxit de les anteriors dues jornades, sota els títols “Reflexió a partir de les experiències de les escoles alternatives” i “La mirada cap a l’infant i l’adolescent”, enguany volem donar continuïtat a aquesta necessitat dels mestres, professors, educadors i famílies de repensar l’escola, a partir d’experiències de centres públics i privats que innovant, o bé repescant antics models pedagògics, centren el procés educatiu en el nen/a o l’adolescent.

Enguany la jornada ha estat coorganitzada entre la Fundació SERGI i el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona.

En aquesta edició volem centrar la reflexió sobre el concepte escola i societat. Entenem que l’escola no educa sola. El temps escolar representa un percentatge petit en la nostra vida i també en la dels nostres infants. Tot i així el pes que subjectivament i social té la trajectòria escolar en els nostres itineraris vitals supera quasi totes les demés influències educatives informals i no formals. Actualment, però, la complexitat i interconnectivitat de la nostra societat fa que l’èxit escolar ja no sigui garantia d’èxit professional, laboral o social. Cal doncs una redefinició d’aquestes relacions?  Pot continuar l’escola treballant sola i al marge del context que l’envolta? com l’incorpora i l’aprofita? I quin ha de ser el paper de la família, i la relació escola-família en aquest marc?

Amb l’objectiu que esdevinguin un espai de trobada i intercanvi entre la comunitat educativa i amb l’interès de il·lusionar els equips docents a tirar endavant els seus objectius innovadors i de vegades trencadors, més enllà de les dificultats o traves burocràtiques, esperem que aquestes terceres Jornades siguin d’allò més interessants i fructíferes.

PROGRAMA

9 h Acollida i Acreditacions

9.30 – 11h Benvinguda i conferència inaugural
Obertura de les III Jornades Repensem l’Escola
Roser Batllori, mestra i membre del Moviment de Renovació Pedagògica de Girona
Albert Quintana, professor de secundària i membre de la Fundació SER.GI

CONFERÈNCIA INAUGURAL: Escola i Societat
Joan Subirats, doctor en ciències econòmiques i catedràtic de ciències polítiques de la UAB.

11 h. Pausa – Cafè

11.30 – 13.30 h. Taules rodones paral·leles

Taula 1. Escola i Entorn
– Institut Vallvera de Salt. Institut Obert al Món i a Salt. Presenta: a confirmar
– Escola Vilamagore de St. Pere de Vilamajor. Un projecte de vivenciació, manipulació i experimentació. Presenta: Ciscu Lombart, mestre d’educació infantil i primària, i cap d’estudis del centre.
– Escola l’Amistat de Figueres. Comunitat d’aprenentatge. Presenta: Montserrat Ymbert
Modera: Margarida Falgàs, membre de MRP

Taula 2. Escola i Família
– Institut de Sils. Avançant per educar junts. Presenta: Montserrat Clapers, professora.
– Escola Fructuós Gelabert de Barcelona. Projecte “Tots a l’escola”, premi Participa a l’escola 2010. Presenta: Equip de mestres i famílies
– Escola Bressol de Girona. L’escola un espai per crèixer. Presenta: Rosa Ribas, directora de l’escola bressol El Pont.
Modera: Miquel Payró, membre de MRP

Taula 3. Escola i noves interaccions
– Escola El Roure Gros, de Santa Eulàlia de Riuprimer. Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència. Presenta: Carme Alemany, mestre i tutora del centre.
– Escoles de Rubí. “Enriquint la realitat: AR i QR dins i fora de l’aula”. Presenta: Josep Maria Silva, professor de “Comunicació i interacció educativa” a la UAB i gestor territorial de l’Àrea TIC al Vallès Occidental.
– “Mediona cap on anem”. Participació i dinamització comunitària amb les escoles. Presenta: Servand Casas, alcalde de Mediona i tutor de l’Escola La Fassina.
– Escola Dalmau Carles, de Girona: “Aprenent a programar, aprenem a pensar”. Presenta: Laura Bartrons, tutora del centre.
Modera: Roser Batllori, membre de MRP

13.30 h Paura Dinar

TARDA

15 – 16.30 h. Tallers simultanis
– Taller d’Educació Amorosa. Dinamitzat per: Marta Graugés, mestra i psicomotricista.
– La Pedagogia Sistèmica: orgullós de ser qui sóc, orgullós dels meus orígens, orgullós de les meves arrels. Dinamitzat per: Esther Campeny, mestra i formadora ICE-UdG (Equip de Competències Personals).
– Ioga a l’escola. Una eina pel creixement personal i pel canvi social. Dinamitzat per: Dolors Garcia, mestra i especialista en tècniques de ioga i relaxació pel RYE (Recherche sur le Yoga dans l’Education)
– La Co-creació experiència de l’Escola Castellum. Dinamitzat per: Equip de mestres i famílies.
– Robòtica a Educació Infantil: Bee-bot. Escola Carme Auguet. Dinamitzen: Pilar de Bolós, directora del centre i Josep Maria Cullell, de l’equip del CRP del Gironès.
– PNL a l’escola: despertar de la comunicació conscient. Dinamitzat per: Àngels Roura, Professora d’ESO, psicopedagoga, coach personal i d’equips i trainer de PNL.
– Art, Dansa i Poesia Corporal. Dinamitzat per: Filomena Ribalta, professora de Ioga i animadora.
– Eines Didàtiques amb tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement. Dinamitzat per: Josep Tort, equip LIC del Gironès.
– Escacs a l’escola: Escacs, aprenentatge i millora conductual. Dinamitzat per: Josep Callís, professor de Didàctica de les matemàtiques de l’UdG, i Josep Serra, membre de la junta de la Federació Catalana d’Escacs.

16.30 – 17 h. Cloenda
Cloenda amb Xavier Besalú, doctor en Pedagogia i professor d’Educació Intercultural i Didàctica a la UdG.

Data i horaris
Dissabte 19 d’octubre, de 9 a 17 h.

Lloc
Institut Vallvera (Camí de les Guixeres, 2 – Salt)

Preu
Inscripció jornades: 20 euros.

INSCRIPCIONS
Fins el 15 d’octubre, sempre que quedin places. Podeu fer les inscripcions a aquest formulari.
La inscripció només queda formalitzada una vegada s’han enviat les dades a través de la web i s’ha fet el pagament. La inscripció sense el pagament corresponent no assegura la reserva de plaça.
Cal fer un ingrés especificant el nom i el cognom , així com el codi FA142, a nom de la Fundació SER.GI, al número de compte: 2100.3701.11.2500001112 de “La Caixa”.

ORGANITZA
MRP (Moviment de Renovació Pedagògica) de Girona
Fundació SER.GI

COL·LABOREN
Institut Vallvera
CRP

Agenda Fundació

Tira pel dret Concert solidari pel 70è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans amb l’Orquestra Maribel i Germà Negre

El 15 de desembre, l’Orquestra Maribel i Germà Negre posen la banda sonora al 70 è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Vine i Tira pel Dret! Venda d’entrades Germà Negre Des de la cultura popular els animals s’han utilitzat en molts casos per representar actituds i comportaments humans, ja sigui des de […]

Agenda Parcipació i Ciutadania

L’edició 2018 del cicle “Siner[GI]es” arriba a la recta final amb el diàleg “Qüestionant la realitat quotidina” al voltant de la novel·la “Crímenes de hambre” i l’obra de teatre “La Negra”

El cicle “Siner[GI]es. Relats de la quotidianitat en moviment” entra en la recta final compta amb dos actes. Per una banda tindrem el diàleg “Qüestionant la realitat quotidiana” al voltant de la novel·la Crímenes de hambre, que ens endinsa en la complexitat de les elits que concentren la riquesa i que estan darrera de decisions […]

Formació

Presentació del llibre que recull el contingut de la jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”

Per commemorar els 30 anys de l’Escola d’Educadors Especialitzats de les comarques gironines organitzem la presentació del llibre que recull el contingut de la Jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”. L’acte comptarà amb Esther Ferrero i Bosch, professora associada de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. La presentació serà el […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats