Converses pedagògiques 2014 a Girona

L’educació i l’àmbit de la salut

Dimarts 22 i dijous 24 d’abril de 2014
Sala d’Actes de la Fundació de la Universitat de Girona – Innovació i Formació
Plaça Jordi de Sant Jordi, 1 (Girona)

Programa en PDF

Programa

Dimarts 22 d’abril

9.30 h-10.00 h – Inauguració
Carles Serra, coordinador del Grau en Pedagogia
Victòria Rodríguez, representant del Col·legi de Pedagogs de Catalunya a Girona
Bru Pellissa, director de la Fundació Ser.Gi

10.00 h-11.30 h – La promoció de la salut avui
Carla Casals, Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG

12.00 h-13.30 h – Descobrint la pedagogia en la promoció de la salut
Pau Batlle, cap de l’àrea de Política i Promoció de la Salut del Dipsalut, organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona

15.30 h-17.00 h – L’aventura de la vida, una experiència d’educació per a la salut en l’àmbit formal
Isabel Matas, Isabel Matas responsable del Departament de Salut i Prevenció de la Fundació Catalana de l’Esplai

17.30 h-19.00 h – Ansietat i educació: l’escola hiperactiva
Henrik Hernández-Villaescusa Hirsch, pedagog membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, expert en filosofia pràctica.

Dijous 24 d’abril

10.00 h-11.30 h – La pedagogia hospitalària
Eva Font García, pedagoga, membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, experta en psicoanàlisi al Gabinet de Psicoteràpia, institucions, hospitals i centres.

12.00 h-13.30 h – Modulació pedagògica: reforçant relacions des de l’etapa hospitalària
Anna Esclusa Feliu, pedagoga, membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, experta en Modulació Pedagògica en la Unitat d’Estimulació Neurològica.
Experiència en l’àmbit de la salut comunitària: La Morralla, Blanes
Jordi Hernández i Patricia Reyes, Associació Batibull.
· Sessions simultànies. La sessió sobre la modulació pedagògica es farà a la Casa de Cultura, plaça Hospital 6, Girona

15.30 h-19.00 h – Passi de la pel·lícula Las mujeres de verdad tienen curvas,
de Patricia Cardoso (2002) i posterior cinefòrum a càrrec de Dèborah Aguilera, Centre Jove de Salut de Girona, Ajuntament de Girona.
· Aquesta sessió es farà a la Casa de Cultura, plaça Hospital 6, Girona

 

A qui van adreçades

Les Converses Pedagògiques van adreçades als estudiants del Grau en Pedagogia, a la resta d’estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia i del conjunt de la UdG, als professionals del món de l’educació i, en general, a totes les persones que tenen interès per l’educació i els reptes que se li plantegen.

L’accés a tots els actes de les Converses Pedagògiques és lliure. La participació dels estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia a les Converses Pedagògiques equivaldrà a 1 crèdit de reconeixement acadèmic. Per tal que es faci efectiu, caldrà comunicar prèviament la participació en les converses a l’adreça carles.tremols@udg.edu; es controlarà l’assistència dels estudiants que hagin sol·licitat aquest reconeixement.

 

Les jornades

La salut és un aspecte fonamental en la vida de totes les persones, i des de fa molt de temps ha centrat l’atenció d’un ventall força ampli de professionals, també dels professionals de l’educació. D’aquí que sigui habitual sentir a parlar d’educació per a la salut, de promoció de la salut i de la participació de pedagogs i d’altres professionals de l’educació en programes, projectes o serveis que es desenvolupen entorn de la salut o en l’àmbit sanitari.

En aquestes VII Converses Pedagògiques us proposem una aproximació als plantejaments que orienten l’acció educativa en aquest àmbit. Volem saber quins criteris orienten l’educació per a la salut avui, i volem conèixer experiències concretes en què el treball educatiu té per objecte, d’una manera o altra, la promoció de la salut de les persones.

Es tracta d’anar més enllà dels cursos i dels discursos tradicionals que tots hem sentit en un moment o altre, per passar a conèixer la diversitat d’àmbits i contextos en què els professionals de l’educació entren en contacte amb el món de la salut: des de la pedagogia hospitalària i el disseny i desenvolupament de programes de formació per a infants amb llargs períodes d’hospitalització, fins a la modulació pedagògica amb famílies de persones amb grans discapacitats; des de les propostes adreçades a infants i joves d’escoles i instituts, fins a les propostes de salut comunitària.

Com en altres ocasions, volem que aquestes Converses Pedagògiques serveixin com a porta d’entrada a un àmbit de la pràctica professional dels pedagogs que encara és poc conegut, però en el qual s’estan fent aportacions força interessants.

Fundació

Nous cursos de formació en línia, reconeguts pel Departament d’Ensenyament

Presentem una nova i doble proposta formativa adreçada a docents de primària, secundària i cicles formatius i altres professionals del món social. Es tracta de dos cursos de 40 hores cadascun en modalitat online, reconeguts pel Departament d’Ensenyament, com activitats de formació permanent adreçades al professorat d’ensenyament: L’EDUCACIÓ EMOCIONAL: DEL DOCENT A L’AULA GESTIÓ DE […]

Agenda Fundació

VI Jornades Repensem l’escola. Avancem col·lectivament?
Quins reptes tenim per caminar cap a una educació alliberadora i equitativa?

Després cinc edicions repensant l’escola amb membres de tota la comunitat educativa, arriben de nou les jornada Repensem l’Escola, un espai de reflexió, formació i intercanvi amb la intenció de seguir avançant. Des de l’Escola Bressol fins a Batxillerat, i passant també pels espais d’educació no formal l’educació al país s’està movent, revolucionant. Ens cal compartir […]

Agenda

Biblioteca pública i compromís social

Jornada organitzada conjuntament amb el Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Participen: Marga Losantos. Presidenta Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya Adela d’Alòs-Moner. Presidenta Fundación Biblioteca Social Lluís Puigdemont. Director Fundació SER.GI Núria Ruiz. Bibliotecària Biblioteca Bon Pastor. Guanyadora 1r. Premio “Biblioteca pública y Compromiso Social” Gemma Ciuró. Directora Biblioteca Comarcal de Blanes


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats