Cinefòrum sobre el fenomen de l'emigració espanyola dels anys seixanta

Es va projectar la pel·lícula El tren de la memoria, un documental signat per Marta Arribas i Ana Pérez, divendres passat al Museu del Cinema de Girona.

El fil argumental del film parla dels dos milions d’espanyols que van haver d’emigrar al nord d’Europa durant els anys seixanta, tot buscant un benestar que l’Espanya del desarollismo encara no oferia.

La pel·lícula es pot trobar a la Biblioteca pública de Girona i a la Salvador Allende

Després de la projecció del film, Juan Chacón, que apareix al documental, i Lydia Paredes, treballadora de la Fundació SER.GI i filla d’una família que va emigrar, van explicar les seves experiències personals i van obrir el debat.

Chacón va afirmar que veu molts paral·lelismes entre la situació que ells van haver de patir i la que es troben els immigrants que han arribat els darrers anys a casa nostra. Va explicar que en arribar a Alemanya es van trobar un país poc acollidor, i que van patir unes condicions de vida molt precàries, fet que va provocar que molts d’ells emmalaltissin. A més la integració els va ser molt difícil pel problema de la llengua i perquè tenien poques possibilitats de compartir espais amb els alemanys. A més com que havien marxat per motius econòmics, bona part del que guanyaven servia per fer remeses de diners cap a Espanya, que va tenir en ells la principal font de divises estrangeres. Als anys 70, amb la crisi del petroli i l’augment de l’atur, van patir el racisme en la pròpia pell i els van acusar de prendre llocs de treball als alemanys.

Ara demanen un cert reconeixement de la seva aportació a la transició que va fer el país, i no només des del punt de vista econòmic, sinó que també des del polític. Molts d’ells van descobrir les llibertats polítiques de que gaudia Europa, i van fer nombroses accions de protesta contra el règim dictatorial espanyols.

El documental
Espanya. Anys seixanta. Dos milions de persones marxen empeses per la necessitat. El seu destí és Alemanya, França, Suïssa o els Països Baixos. La meitat són clandestins i viatgen sense contractes de treball. El vuitanta per cent són analfabets. Davant d’ells s’aixeca el mur de l’idioma i dels costums diferents.

Espanya. Avui. Altres necessitats truquen a la porta d’un país pròsper. Gairebé ningú recorda la primera història. La Josefina sí. Ella recorda el seu viatge amb el tren de la memòria, cap a Nuremberg. El tren de la memoria retrata l’èxode de dos milions d’espanyols que van buscar la prosperitat a Europa als anys seixanta. Se n’anaven per uns mesos, però alguns es van quedar trenta anys. El documental pretén cobrir una llacuna de la història recent i saldar un deute amb els protagonistes d’uns temps difícils, dels quals tot just ara  sabem alguna cosa més enllà de la història oficial i d’alguns tòpics.

Fundació

Nous cursos de formació en línia, reconeguts pel Departament d’Ensenyament

Presentem una nova i doble proposta formativa adreçada a docents de primària, secundària i cicles formatius i altres professionals del món social. Es tracta de dos cursos de 40 hores cadascun en modalitat online, reconeguts pel Departament d’Ensenyament, com activitats de formació permanent adreçades al professorat d’ensenyament: L’EDUCACIÓ EMOCIONAL: DEL DOCENT A L’AULA GESTIÓ DE […]

Agenda Fundació

VI Jornades Repensem l’escola. Avancem col·lectivament?
Quins reptes tenim per caminar cap a una educació alliberadora i equitativa?

Després cinc edicions repensant l’escola amb membres de tota la comunitat educativa, arriben de nou les jornada Repensem l’Escola, un espai de reflexió, formació i intercanvi amb la intenció de seguir avançant. Des de l’Escola Bressol fins a Batxillerat, i passant també pels espais d’educació no formal l’educació al país s’està movent, revolucionant. Ens cal compartir […]

Agenda

Biblioteca pública i compromís social

Jornada organitzada conjuntament amb el Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Participen: Marga Losantos. Presidenta Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya Adela d’Alòs-Moner. Presidenta Fundación Biblioteca Social Lluís Puigdemont. Director Fundació SER.GI Núria Ruiz. Bibliotecària Biblioteca Bon Pastor. Guanyadora 1r. Premio “Biblioteca pública y Compromiso Social” Gemma Ciuró. Directora Biblioteca Comarcal de Blanes


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats