“Cal augmentar les mesures de protecció en els països d'origen”

Aquesta és una de les conclusions a la que es va arribar a la taula rodona sobre immigració infantil, que va organitzar ahir la Fundació SER.GI.

La taula rodona va aprofundir en les condicions de vida dels infants provinents de països empobrits que arriben a Catalunya, els seus drets i deures i les mesures de protecció que es posen al seu abast a Catalunya.

La primera en intervenir va ser Araceli Lázaro, que és educadora social, pedagoga i Secretària de l’Observatori dels Drets de la Infància. Per ella el que manquen són “polítiques globals per a tots els nens i joves estrangers, no només per als no acompanyats”. A més creu que aquestes mesures han de ser polítiques d’estat i no fruit de la bona voluntat de les entitats socials, que sovint cauen en un cert paternalisme. Per Lázaro és molt important regular el marc de protecció dels menors, però encara ho és més que es pugui complir.

Eva Piñero, que és experta en atenció i acolliment d’infants i joves estrangers no acompanyats a Catalunya, va afirmar que “molts dels joves que es tutelen a Catalunya ja eren adults al seu país d’origen” i a més la majoria “no fugen de la fam sinó de la manca d’expectatives”. En arribar aquí es troben en unes condicions de vida molt diferents, que els fa patir el mateix que qualsevol altre persona que hagi fet un procés migratori, però accentuat per la seva joventut. Per Piñero és bàsic oferir-los recursos per a que siguin autònoms en tots els sentits.

En el seu torn Cristian Pachá, educador del Projecte “Casal Jove Atlas” del barri del Raval de Barcelona, va explicar la seva experiència en aquesta iniciativa que té per objectiu el desenvolupament personal dels joves del barri. “El jove aconsegueix autonomia a mida que va prenent responsabilitats” va afirmar. Per Pachá “cal que els joves elaborin un projecte de vida que els guiï i els marqui objectius”, ja que sinó no hi ha motivació i es fàcil que caiguin en el desànim.

Finalment Laura Ruiz, tècnica del Programa Catalunya-Magrib, va explicar l’experiència d’aquest programa que el Departament d’Acció Social de la Generalitat va arrencar a Tànger fa tres anys. L’objectiu de la Generalitat és treballar en mesures de protecció a la infància en els països d’origen, en aquest cas col·laborant amb el govern del Marroc, que és d’on provenen la majoria de joves no acompanyats que arriben a Catalunya. En aquest període el Departament ha realitzat, entre altres mesures, vint retorns voluntaris de joves que ja es trobaven en centres a Catalunya. En aquests casos el Programa Catalunya-Magrib s’ocupa de contactar amb les seves famílies d’origen i gestionar el retorn. Ruiz també va explicar la resta d’actuacions que desenvolupen al Marroc, i que inclouen nombroses accions de formació, pràctiques en empreses, inserció laboral, assessorament, etc.

El moderador de l’acte va ser Toni Ramoneda, llicenciat en Psicologia, educador social i treballador del Centre d’Acollida de Girona.

Agenda Fundació

Tira pel dret Concert solidari pel 70è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans amb l’Orquestra Maribel i Germà Negre

El 15 de desembre, l’Orquestra Maribel i Germà Negre posen la banda sonora al 70 è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Vine i Tira pel Dret! Venda d’entrades Germà Negre Des de la cultura popular els animals s’han utilitzat en molts casos per representar actituds i comportaments humans, ja sigui des de […]

Agenda Parcipació i Ciutadania

L’edició 2018 del cicle “Siner[GI]es” arriba a la recta final amb el diàleg “Qüestionant la realitat quotidina” al voltant de la novel·la “Crímenes de hambre” i l’obra de teatre “La Negra”

El cicle “Siner[GI]es. Relats de la quotidianitat en moviment” entra en la recta final compta amb dos actes. Per una banda tindrem el diàleg “Qüestionant la realitat quotidiana” al voltant de la novel·la Crímenes de hambre, que ens endinsa en la complexitat de les elits que concentren la riquesa i que estan darrera de decisions […]

Formació

Presentació del llibre que recull el contingut de la jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”

Per commemorar els 30 anys de l’Escola d’Educadors Especialitzats de les comarques gironines organitzem la presentació del llibre que recull el contingut de la Jornada “Antics i nous reptes de l’educació social”. L’acte comptarà amb Esther Ferrero i Bosch, professora associada de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. La presentació serà el […]


Pl. Lluís Companys, 12
17003 Girona
Tel. +34 972 213 050 · Fax. +34 972 213 717
info@fundaciosergi.org
Com arribar-hi?
iglésiesassociats